Zatedag 22 juni 2013

24 juni 2013

De rivier de Svir
De Svir meandert tussen het Ladoga en Onega meer. Ruim 120 km lang taiga, bos, kleine dorpjes én 2 bruggen en 2 sluizen..!
Lijkt dus een makkie.
Gisterenmiddag zou rond 13.00 uur de eerste brug draaien (Tussen 2 pijlers omhoog gaan tot zo’n 28 m. hoogte). Het was echter warm en dan draait de ijzeren brug niet… ’s Avonds rond half twaalf een nieuwe kans. Gelukkig lagen we met prachtig weer op een idyllisch plekje. ’s Avonds zou de brug dan echt gaan draaien. Deze bruggen draaien eigenlijk bijna nooit, want het normale scheepvaartverkeer kan er onder door en zeiljachten komen hier zelden of nooit! Een flinke groep mannen in oranje hesjes zagen we hard heen en weer hollen en na ca. een half uur kwam er piepend en knarsend énige beweging in de brug. Na nog een half uur was deze zo hoog gekomen dat we er allemaal onderdoor konden ( hoogste mast 27 m.) De sluis er vlak na was een nog groter avontuur: in toch wel enige duisternis voeren we een donker gat binnen met wanden tot 12 m. hoog. Het afmeren was eigenlijk alleen berekend op grote schepen en wij moesten het met 1 haak die mee omhoog ging en wat gammele traptreden doen… Pijlsnel kwam het water binnen en na flink werk aan de landvasten waren we boven en konden we verder. ..
En de volgende brug en sluis? Voor de brug slechts 7 uur gewacht en de sluis was nog dieper en had een onmogelijke betonmuur…. We hebben het weer even gehad: nu op weg naar het wonderschone Onega meer.
Iedereen geniet van het uitzicht op de rivier: we varen echt door Rusland met haar kleine dorpjes met houten huizen, enthousiaste, zwaaiende en klappende mensen langs de kant en práchtig weer.
De sfeer aan boord is gezellig en alle thuisfronten worden hartelijk gegroet!
Greet

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

17 − zeven =

Go top