Wie zijn wij?

Heinz Greet Antarctica

Wie zijn wij?

Wij, Heinz Wutschke en Greet Dekker zijn de trotse eigenaren van de 22 meter lange Anne-Margaretha.
Het schip is door ons zelf gebouwd en ingericht. We hadden ooit een droom om met een eigen schip, met gasten, over de wereldzeeën te gaan varen om zo ver weg van alle drukte te kunnen genieten van alles wat de zee zo uitzonderlijk maakt! Onze grote liefde ligt bij de koude streken, zoals Antarctica en Spitsbergen.
We kunnen ons nog dagelijks verwonderen over schitterende luchten, zonsondergangen en -opkomsten, sterrenluchten, maanverlichte en maanloze nachten, dolfijnen die uren met het schip mee zwemmen en natuurlijk walvissen, die vlakbij opduiken!
Stapje voor stapje is de droom uitgekomen. Vier keer hebben we een Wereldreis gemaakt en zijn we via Lissabon-Canarische- en Kaap Verdische Eilanden naar Brazilië gevaren. Daarna verder naar het uiterste zuidpuntje van Argentinië: Ushuaia.
Van daaruit hebben we alle seizoenen 3x een 25-daagse expeditie/ reis naar Antarctica gemaakt.
Drie keer hebben we daarna een prachtige tocht door Patagonië gemaakt, langs de kust van Chili, naar de Galápagos Eilanden, Panamakanaal, Cuba, Bermuda en verder naar de Azoren. Daar een heerlijke rondreis en toen via Spanje, de Kanaaleilanden terug naar Nederland.
Tijdens de wereldreis in 2014-2015 zijn we via de zuidelijke Atlantische Oceaan gegaan: Kaapstad, St.Helena, Ascension Isl, en dan via de Azoren en Spanje weer terug naar Nederland.

‘s Zomers varen we meestal in het hoge noorden: Spitsbergen.
In dit fascinerende gebied maken we bijna elk jaar meerdere expedities! Als we begin juni aankomen is de wereld meestal nog heel wit; de vogels beginnen ( met tienduizenden tegelijk) te broeden en beren zijn op zoek naar de robben die op de ijsschotsen liggen te luieren… In de zomer van Spitsbergen smelt de sneeuw en komt er een kleurrijke toendra, begroeid met mossen en allerlei bloemetjes te voorschijn! Naast het boeiende dierenleven is ook de (vaak Nederlandse) geschiedenis wat betreft de walvisvaart zeer aanwezig.

In 2013 hebben we een fascinerende reis door Rusland gemaakt van St.Petersburg naar Archangelsk en toen naar het zeer noordelijke Franz Josef Land (81 gr. NB) en toen terug naar Moermansk.
Het programma 2022 (naar het hoge Noorden: Noorse westkust, Lofoten, Bereneiland, Spitsbergen, Noorwegen,  en weer terug naar Nederland),  staat uitgebreid op de site beschreven.

Tijdens de reizen zijn er voldoende maten aan boord die je wegwijs kunnen maken in het navigeren/zeilen. Er wordt voor je gekookt, maar we waarderen het als je de kok af en toe een handje helpt. Natuurlijk vangen we regelmatige onze eigen vismaaltjes bij elkaar. We kunnen maximaal 10-11 gasten meenemen en dat is een overzichtelijke groep. Er is altijd wel iemand te vinden waar het goed mee klikt! Er is ook genoeg ruimte om je even terug te trekken.
Tijdens de oversteken/zeereizen worden er 3 groepen gemaakt. Je hebt 4 uur “wacht” met een ervaren kracht en daarna ben je 8 uur vrij. Tijdens de tochten die dag- en nacht doorgaan heb je vaak wisselende wachten, zodat je alle aspecten van het nachtzeilen ( in het Hoge Noorden wordt het nauwelijks donker..!) ook mee zal maken! Voorop staat in ieder geval, dat je een fantastische tijd op de Anne-Margaretha hebt, waar je nog vaak aan terug zal denken!

Profiel:

Heinz op Drake Passage Anne-MargarethaHeinz Wutschke is geboren in Duitsland en sinds zijn 18e leeft hij in Nederland. Na zijn technische opleiding heeft hij de Sociale Academie in Amsterdam gedaan. Ruim 25 jaar heeft hij als scheepsbouwer gewerkt en zijn doel was om met jongeren, met een zelfgebouwd zeilschip expedities te maken in ruige streken, zoals bv de westkust van Noorwegen. Dit heeft hij dan ook jaren gedaan.
Naast zijn werk deed hij de Enkhuizer Zeevaartschool, waar hij alle studiemogelijkheden met succes afrondde. Hij heeft de vaarbevoegdheid als kapitein wereldwijd. Op zijn diverse reizen over de Zuid en Noord Atlantische Oceaan en de Stille Oceaan heeft hij al meer dan 380.000 zeemijlen afgelegd.
Vanwege zijn liefde voor de natuur maakt hij allerlei expedities naar bijzondere gebieden in het verre zuiden (Antarctica) tot aan het hoge noorden(Spitsbergen, Franz Josef Land). Heinz heeft door de jaren heen allerlei scheepsbouw begeleidingen in binnen- en buitenland gegeven.
Naast een all-round technicus is hij ook een prettige, sympathieke schipper/kapitein die zijn gasten snel op hun gemak stelt en iedereen een bijzonder veilig gevoel aan boord geeft. De Anne-Margaretha, uiteraard ook zelf gebouwd, kent hij door en door.
Huidige werk:
Naast kapitein op de Anne-Margaretha is Heinz beschikbaar voor het wegbrengen/ophalen van zeilschepen en bouw-begeleiding van schepen.

Greet Spitsbergen theeGreet Dekker is bijna op een zeilboot geboren en heeft haar hele leven al gezeild, waarvan de laatste 40 jaar ook op zee. Net als Heinz heeft ze de Zeevaartschool Enkhuizen gedaan en heeft zij haar vaarbevoegdheid. Naast organisator van alle reizen gaat ze vaak mee als kapitein/stuurman en gastvrouw. Behalve zeilen zijn fotograferen, muziek en lezen  haar hobby’s; daardoor heeft de Anne-Margaretha een uitgebreide bibliotheek aan boord met voor “elck wat wils”…

Lezingen Heinz en Greet houden regelmatig lezingen in het land om de vertellen over het varen in extreme gebieden, zoals Antarctica en Spitsbergen:

  • Wat betekent het om 25 dagen met 15 mensen, die je meestal vooraf niet kende, op een relatief klein schip te varen
  • Wat gebeurt er dan met mensen én: wat kan je bijdragen als bemanning om de sfeer aangenaam te houden
  • Wat kan de rol van een maat zijn aan boord, enz. enz.
  • Droomreizen: zeilen in vrij onbekende gebieden

(We houden ook lezingen op aanvraag. Vraag naar de mogelijkheden:  annemargaretha@planet.nl )

Go top