Spitsbergen rondreis I – 2019

G5. Spitsbergen rondreis I
24 juni – 7 juli 2019

De rondreis met de Anne-Margaretha:
De indeling van de dagen is globaal! We zijn hier afhankelijk van de weersomstandigheden en de ijsgang bij Spitsbergen. Het kan zijn dat het programma wat veranderd wordt. We maken zoveel landingen als mogelijk is, maar de bemanning beslist of iets verantwoord is. Veiligheid staat boven alles!

Dag 1: aankomst aan boord in Longyearbyen/Spitsbergen; we maken iedereen wegwijs op het schip; we houden een veiligheidsronde en geven de laatste informatie over de reis. Afhankelijk van het weer, de wind én de ijsgang, vertellen we wat het programma voor de eerstkomende dagen is.
Als iedereen om 12.00 uur aan boord is, kunnen we bij gunstige wind die dag al vertrekken naar Tryghamna, waar we voor anker gaan.
Dag 2: We zetten koers de vogelklif Alkhornet, aan het begin van de Tryghamna. Hier broeden duizenden drieteenmeeuwen. Daarna gaan we verder richting Eidembukta,of Farmhamna (afhankelijk van de windrichting waar we kunnen ankeren). Het is hier een eldorado voor geologen, fotografen en anderen(!) Vaak zien we hier de eerste rendieren en wie weet onze eerste berensporen..!
Dag 3:
We zeilen via de Forlandsundet verder naar het Noorden en gaan langs Poolepynten, een plek waar vaak walrussen op het land liggen. Het water is er diep, dus we kunnen ze vrij dicht benaderen. Met wat geluk zien we minke whales ( dwergvinvissen) en beluga’s. Aflopen keren hebben we hier zelfs blauwe vinvissen gezien..!
Het eind van deze Sund is smal en ondiep en het hangt van de eventuele ijsgang af hoe onze route precies zal zijn.
We varen de Kongsfjorden in met aan het eind een machtige gletsjer en kunnen een bezoek brengen aan Ny Ålesund met zijn noordelijkste postkantoortje ter wereld(!). (Entreeprijs Nkr. 160, niet in de reissom inbegrepen)
Dit dorp wordt voornamelijk bewoond door wetenschappers die onderzoek doen naar het Poolgebied. Het was ook het startpunt van vroegere Noordpool expedities van bv. Amundsen en Nobile. De vogels hier, waaronder diverse ganzen en eenden soorten zijn uitzonderlijk tam. Ook heb je kans hier rendieren en vossen tegen te komen.
De laatste jaren zijn hier ook regelmatig ijsberen geweest, dus het blijft opletten!
Dag 4: We gaan weer verder en vervolgen de reis naar de Krossfjorden, waar we de 14e Juli-gletsjer gaan bewonderen. Dan zeilen we door naar de Lilliehöökfjord. In de verte is een immense gletsjer te bewonderen!
Met de zodiacs zetten we iedereen aan land en, als de sneeuw gesmolten is, is het planten- en dierenleven indrukwekkend hier. Met een beetje geluk zien we er een poolvos rondscharrelen.
Dag 5:
Verder gaat het naar het Noorden. We zijn inmiddels bijna op de 80e breedtegraad aangekomen(!). In vergelijking met Antarctica: daar kwamen we “slechts” tot de 65e breedtegraad. Dit alles dankzij de Warme Golfstroom langs de westkust van Spitsbergen, die heel noordelijk komt!
We zetten koers naar een van de meest gefotografeerde fjorden van Spitsbergen: de Magdalenafjord. Na een rondgang langs de gletsjerwanden zoeken we een beschutte ankerplek bij Trinity Haven, waar nog graven zijn van ( vaak Nederlandse) walvisvaarder uit vervlogen tijden! We gaan hier weer aan land en wandelen naar de gletsjer “om de hoek”. Vlakbij een walrus “haul-out”en we gaan natuurlijk kijken of ze thuis zijn!
Dag 6-8:
We verlaten de Magdalenafjord weer en zetten vandaag koers naar de Liefdefjord via Smeerenburg en Sallyhamna, een beschutte ankerplek. Op dit deel van de reis wordt de kans om ijsberen te zien steeds groter.
Afgelopen jaren was het een aantal keer niet mogelijk naar de Liefdefjord tevaren door het vele ijs. Elk jaar is het weer anders!
In de Liefdefjord ligt Mushamna, een geliefde beschutte baai om voor anker te gaan. Als het ijs het toelaat gaan we naar de indrukwekkende Monaco-gletsjer en vele andere mooie plekken! We nemen er de tijd voor alles te bewonderen.
Dag 9: Als de wind het toelaat gaan we voor anker bij een vogeleiland, dat zelden bezocht wordt en als het lukt (ijsberen?) gaan we hier aan land.
Dag 10-13:
We verlaten dit noordelijk deel van Spitsbergen en gaan nu rustig aan weer terug naar het zuiden en zeilen via de Fuglefjord, Smeerenburg richting de Isfjorden, waar we bij Trygghamna voor het laatst voor anker gaan tijdens deze reis.
Dag 14:
Longyearbyen. Iedereen vertrekt weer van de Anne-Margaretha na een reis langs Spitsbergen die je je leven niet meer zal vergeten!

Data Spitsbergen reis I: 24 juni- 7 juli 2019
Aan boord: 24 juni om 12.00 uur in Longyearbyen
Van boord: 7 juli vóór 12.00 uur in Longyearbyen
Mijlen: variabel
Aantal dagen: 14

Prijs: € 3650 p.p. in een 2-persoons hut

Aanbevolen boek over SPITSBERGEN:
Titel: Spitsbergen-Svalbard
Auteur: Rolf Stange
ISBN 978-3-937903-14-9

Aanbevolen paklijst reizen (naar) Spitsbergen:

Documenten

  • Paspoort
  • (Kopieën van) ziektekosten- en verzekeringspapieren (min. verzekerd voor geneeskundige kosten(incl. repatriëring), ongevallen en bagage!)
  • Kaart om te pinnen: in Longyearbyen zijn verschillende mogelijkheden om te pinnen (munteenheid: Noorse kroon)
  • Onze laatste informatie, toegezonden per email met onze telefoonnummers

Bagage

Spitsbergen/Svalbard heeft ’s zomers een temperatuur van ca.  +10 tot -4 graden Celsius. Het best is om verschillende laagjes kleding over elkaar te dragen. Thermisch ondergoed is erg prettig.  De laatste laag moet echt waterdicht zijn ( een duur zeilpak hoeft echt niet aangeschaft worden: goede regenkleding voldoet prima).
De meeste landingen zullen “natte landingen” zijn, dus rubberen laarzen zijn ten zeerste aanbevolen. Zorg ook voor bescherming van je camera: in de dinghy kan er soms spatwater overkomen en ook als het nat weer is, moet je je camera beschermen.
Naast de gebruikelijke bagage, denk aan het volgende:

  • Alle bagage dient in een weekendtas of plunjezak vervoerd te worden. ! Voor een koffer is géén plaats aan boord!
  • De Anne-Margaretha is een verwarmd schip, zowel in de salon als in de hutten. In elke hut is (beperkte) gelegenheid natte kleding te drogen.
  • Slaapzak+ laken (evt. kan je voor € 15 per reis beddengoed huren bij ons.)
  • Rubber kaplaarzen (hoog) met dikke zolen (maat groter, ivm met extra paar sokken!) voor de landexcursies
  • Zachte schoenen voor aan boord ( gelakte vloeren)
  • Warme regen- en winddichte kleding (thermisch ondergoed sterk aanbevolen)
  • Voldoende ondergoed en sokken ( er is nauwelijks gelegenheid om kleding te wassen aan boord.)
  • Dubbel stel handschoenen/wanten, mutsen, sjaals
  • Toiletartikelen, 2 à 3 handdoeken, zonnebril en zonnebrandcrème
  • Medicijnen voor eigen gebruik
  • Fototoestel ( véél geheugen: je blíjft fotograferen! Er is aan boord gelegenheid accu’s e.d. op te laden) én een verrekijker
  • Longyearbyen is een belastingvrij gebied. Je kunt er soms voordelig inkopen doen. Er zijn wat toeristenwinkels. In Ny Alesund is het noordelijkste postkantoor ter wereld!
  • Nkr. 160 entreegeld Ny Alesund

Aan boord aanwezig:

  • Kussen+ kussensloop op elk bed
  • Reddingvesten (voor volwassenen)
  • Stopcontact in elke hut
  • Uitgebreide boordbibliotheek

 

 

HOE KAN IK BOEKEN?

Go top