Antarctica 2017 – 2018

P15, P16, P17                           ANTARCTICA

 

Drie Reizen Naar Antarctica!

(Alle reizen in 2017-2018 zijn volgeboekt..!)
Een droom komt uit: het reisdoel is Antarctica: het witte continent, dat velen tot verbeelding spreekt. Eindeloze witte bergen, walvissen, grappige pinguïns, zeeluipaarden, pelsrobben, zee-olifanten, orka’s, stormvogels en niet te vergeten op de reis erheen: de albatrossen!

De bemanning van de Anne-Margaretha kent na jarenlange ervaring in Antarctica de mooiste plekjes, waar je met een groot schip niet kunt komen. We proberen zo vaak mogelijk landingen te maken om een pinguïn kolonie te bezoeken, te wandelen, of historische plaatsen te bezichtigen.

Op Antarctica is iedereen op elkaar aangewezen en veel landen hebben er een station/basis, waar onderzoek wordt gedaan naar van alles: aardmagnetisme, pinguïn stand, het milieu. Enkele van die stations brengen we een bezoekje, wat door de bewoners daar erg gewaardeerd wordt.

De Antarctica reis met de Anne-Margaretha duurt 25 dagen. Zo hebben we 12-14 dagen de tijd om de sfeer daar echt te proeven en ruimte om onze tijd te bepalen om de Drake Passage op een gunstig moment over te steken: tussen 2 depressies door. De meestal westen winden kunnen op de Drake ongestoord blazen en gelukkig is er een ritme in harde en zachtere winden. Eenmaal op Antarctica aangekomen is het weer meestal kalm.

Ook het deel dat we door het Beagle kanaal zeilen is indrukwekkend. Hacienda Harberton, de meest zuidelijke nederzetting van Argentinië met een klein, interessant museum bezoeken we bijna altijd. Aan de Chileense kant brengen we op de terugweg een bezoek aan het zuidelijkste dorpje van Chili: Puerto Torro en aan het stadje Puerto Williams.

Natuurlijk passeren we Kaap Hoorn en misschien kunnen we daar met de dinghys aan land komen en onze handtekening in het Gouden Boek zetten..! Het weer en de golven maken dit niet altijd mogelijk, maar we hopen geluk te hebben!

Klimaat op Antarctica

We zijn in de zomer op Antarctica, dus dat betekent dat het weer vaak heel aangenaam is. De temperatuur is vaak boven nul en de zon is veelvuldig te zien. De zon gaat zelfs niet of nauwelijks onder tijdens onze eerste tocht naar Antarctica ( december/ januari). Natuurlijk zullen er ook mindere dagen zijn, maar over het algemeen is het niet overdreven koud.

Het Antarctisch Schiereiland
Dit naar het noorden uitstekende schiereiland en de Zuid Shetland eilanden is het eerste gebied dat we bezoeken. De oversteek vanuit Zuid Amerika is ongeveer 550 mijl. Tijdens de Antarctische zomer is het pakijs naar het zuiden verschoven en kunnen wij met ons schip daar rondscharrelen.

Dierenleven
Het dierenleven is op dit deel van Antarctica zeer uitbundig! Veel pinguïnkolonies ( veelal met eieren en kuikens) zeehonden, orka’s, walvissen, zeeluipaarden, stormvogels en veel meer…!
Neem vooral voldoende geheugen voor de camera mee!

Reisbeschrijving per dag
(Let op: met zeilen zijn we altijd afhankelijk van weer/wind en ijsgang. Onderstaand dagprogramma is een indicatie. Als de kapitein dat nodig vindt ivm de veiligheid / weersomstandigheden kan het zijn dat de route enigszins veranderd wordt!)
Dag 1: Aan boord op de Anne-Margaretha. Je krijgt uw hut toegewezen en de veiligheidsmaatregelen worden besproken. We gaan met de hele groep naar de armada om ons uit te klaren en dan gooien we de trossen los en varen we door het Beagle Kanaal (grote, brede zee-arm) naar hacienda Harberton, waar we voor anker gaan.
Dag 2: We verkennen Harberton en we kunnen het museumpje bezoeken. We wachten tot het weer gunstig is en vertrekken ’s avonds, of de volgende dag richting Drake Passage.
Dag 3-5: Oversteek van de Drake Passage en in het begin worden we vaak begeleid door dolfijnen en albatrossen! Eventueel kunnen we bij slecht weer nog overnachten binnen de eilanden van de Vuurlandse archipel.
Dag 6: We zijn aangekomen op de South Shetland Eilanden. We gaan voor anker in het beschermde Yankee Harbor en vaak treffen we hier luierende zee-olifanten en er is een grote kolonie gentoo (ezels) pinguïns. Hier gaan we met de dinghy aan land. Misschien komen we ook Weddell zeehonden en pelsrobben tegen.
Dag 7: We steken over naar het nabijgelegen Half Moon Island, waar een kolonie kinband pinguïns woont. Afhankelijk van welke reis, zie je nestelende pinguïns, pinguïns met jongen of “crèches” met half volwassen kuikens die op hun ouders wachten voor de maaltijd.
Dag 8: Altijd afhankelijk van het weer en de ijsgang natuurlijk, varen we verder naar Deception Island, een vulkaankrater, ontstaan door het ontploffen van de vulkaan.. Grote kans op bultruggen! We zullen onderweg ijsbergen tegenkomen als we dit vulkanische eiland letterlijk binnenvaren. Bij laag water kan je in Pendulum Cove een heerlijk warm bad nemen! Ook op deze vulkanische krater woont een kolonie kinband pinguïns, die we tijdens een wandeling kunnen bekijken.
Dag 9: We bezoeken voor het verlaten van Deception Island eerst het verlaten walvisstation Whalers Bay, waar vorige eeuw duizenden walvissen werden verwerkt… Een uitbarsting van de vulkaan in 1970 heeft de nederzetting grotendeels verwoest en wat rest zijn de half vergane ovens, huisjes en graven. Het is een wat onwerkelijke plek.
We vervolgen onze reis naar Enterprise Island, waar we naast een gezonken, vastgelopen walvisvaarder uit de vorige eeuw kunnen liggen en daar kunnen we ons vergapen aan prachtig besneeuwde bergtoppen en gletsjers. Ook zullen we kleine en grote ijsbergen tegenkomen in allerlei vormen en alle kleurschakeringen tussen wit en blauw! Met de dinghy kunnen we een aantal tochtjes maken hier.
Dag 10: We blijven een dag naast het wrak liggen en gaan op stap met de dinghy’s ( als het weer het enigszins toelaat!). We kunnen tussen veel eilandjes door en ons vergapen aan de schitterende bergwanden met gletsjers, ijsbergen en een kolonie blue eyed shags.
Dag 11: Het volgende traject brengt ons via allerlei smalle doorgangen, pinguïnkolonies, walvissen (?) naar de Chileense basis Videla. Afhankelijk van de wind ( en de daarbij behorende stroming!) kunnen we hier voor anker en een bezoek brengen aan de altijd gastvrije Chilenen. (paspoort mee voor de stempels! Is vrijblijvend..)
Dag 12: Weer afhankelijk van weer en ijsgang gaan we verder naar Paradise Harbour. Deze prachtige plek, omgeven door enorme majestueuze ijsbergen is zeker de moeite waard om te bezoeken. We zullen hier niet de enigen zijn, dus bekijken we eerst of er niet een groot cruiseschip voor anker gaat… De blue-eyed shag nestelt hier op de kliffen, die allerlei kleuren van geel-groen tot oranje-geel kunnen zijn. We gaan verder door een van de mooiste “straten”die we hier kennen: hier stranden ijskathedralen, waar de Anne-Margaretha onderdoor zou kúnnen varen. Helaas is dat veel te gevaarlijk om te doen ( ijsbergen kunnen kantelen!), maar spectaculaire foto’s heb je wel! Aan het eind van deze dag zijn we bij Port Lockroy aangekomen, het zuidelijkste postkantoortje ter wereld..!
Dag 13: Deze dag gaan we de bemanning van de Britse basis op Wiencke Island in Port Lockroy een bezoekje brengen! Een aantal Britten runt de gerestaureerde wetenschappelijke basis en nodigt graag iedereen uit bij hen langs te komen. Ze verkopen in hun winkel (National Trust) souvenirs, T-shirtjes, postzegels enz. Je kunt betalen met Britse ponden, dollars en euro’s.
Dag 14: Een spectaculaire dag, want we gaan door het nauwe Lemaire Channel met aan weerszijden hoge pieken van rond de 1000 meter. Door gletsjers komt er veel ijs in het Kanaal en het is weer uitkijken (letterlijk, in de mast!) geblazen. Diverse keren zijn we tijdens deze tocht een groep orka’s tegen gekomen!
Dag 15: Via het Lemaire Channel gaan we naar Petermann Island. Hier kunnen we voor het eerst een kolonie Adélie pinguïns zien. Deze druktemakers zijn bezig met hun jongen en met het afpikken van elkaars steentjes…. De vergezichten zijn hier fantastisch.
Dag 16: Door de Penola Street ( een rivier met allerlei soorten ijs) naar het Lemaire Channel door de Butler Passage. Allemaal even indrukwekkend, mede door de spuitende walvissen die we hier regelmatig tegen zullen komen.
Dag 17: we varen via het Neumayer Channel en Schollaert Channel en ankeren tenslotte bij de Melchior Islands. Op een van deze eilanden is de eerste vuurtoren (gebouwd door de Argentijnen) geplaatst. Misschien zijn de Argentijnen van een kleine basis daar thuis en kunnen we hen bezoeken.
Dag 18-21: We keren zo langzamerhand, vol van alle indrukken, de neus van het schip weer naar het Noorden, verlaten Antarctica en zeilen langs Brabant Island naar de Drake Passage richting Kaap Hoorn.
Dag 22: Als het weer het toelaat (een beetje geluk moet je hebben!) kunnen we Kaap Hoorn bezoeken! Een must voor elke zeezeiler! Als dit niet gaat, zeilen we verder naar Puerto Torro, een kleine gemeenschap van vissers en armada mensen met hun gezinnen.
Dag 23: De tocht gaat verder langs Vuurland, naar Puerto Williams, waar we ons moeten inklaren in Chili.
Dag 24: We vervolgen onze terugreis en proberen deze avond al in Ushuaia aan te komen en ons voor te bereiden op de onvermijdelijke terugtocht naar Nederland… Het kan ook zijn, dat we gedwongen door de weersomstandigheden (én de autoriteiten in Puerto Williams) pas laat in de avond of de volgende morgen pas naar Ushuaia kunnen zeilen.
Dag 25: Om 12.00 uur is deze reis afgelopen in Ushuaia.

!!We raden onze gasten aan de terugvlucht niet te krap te boeken! Blijf liever nog een nacht in een van de gezellige hostels van Ushuaia en plan je vlucht pas die volgende dag. In dit deel van de wereld hebben we te maken met soms extreme weersomstandigheden en het zou vervelend zijn als je je vlucht te vroeg gepland hebt en deze daardoor mist! Ushuaia is een leuk stadje om nog even na te genieten van de afgelopen Antarctica reis!!

Vluchten:
Je moet zelf je vliegticket verzorgen.
Als je hulp wilt, kan je dat vragen aan onze

Travel Counsellor MANON EEKEN
Tel. 023 576 21 05
Email:
manon.eeken@travelcounsellors.nl
Website:
www.travelcounsellors.nl/manon.eeken

Vroegboeken loont zéker. Kijk ook eens naar andere vertrekplaatsen, zoals Brussel, of Düsseldorf. Het kan veel schelen! We raden je aan enkele dagen eerder naar Ushuaia te vliegen i.v.m. het acclimatiseren en eventuele bagage problemen bij de vluchten…. In Ushuaia zijn veel gezellige hostels te vinden die gemakkelijk on line geboekt kunnen worden.
Haal in Buenos Aires vooral je bagage op voor de overstap naar Ushuaia en houd rekening met ruime overstaptijd als je vanaf het internationale vliegveld naar het nationale vliegveld moet (ca. 1 uur met bus of taxi!).

Gezondheid:
Een tocht met een zeilschip naar Antarctica is een vrij zware onderneming. Je moet dus een goede gezondheid genieten. Bij het boekingsformulier sturen wij ter indicatie een lijst met een aantal vragen over je gezondheid mee. Deze lijst wordt met de grootste nauwkeurigheid beheerd.
Er kan uit veiligheidsoverweging geen alcohol gedronken worden tijdens het váren.

Aanbevolen paklijst :
De temperatuur tijdens de zomer op Antarctica is ca +2/ -4 graden. Tijdens de oversteek over de Drake Passage kan het door harde wind en evt. sneeuw/regen echter behoorlijk koud zijn. Het best is, om laagjes over elkaar aan te trekken.
Naast de normale dingen, ook meenemen:
– warme, waterdichte kleding
– rubber kaplaarzen ( nodig bij de landingen). Koop 1 of 2 maten groter, dan kunnen er dikke sokken in. Gewone kaplaarzen ( schacht tenminste 28 cm) met profielzolen zijn het prettigst
– 2 paar (waterdichte) handschoenen, sjaals en mutsen
– genoeg kleding om niet te hoeven wassen ( is nauwelijks mogelijk aan boord!); thermisch ondergoed ( polypropyleen of wol), fleece of wollen sweaters
– warme sokken
– evt. zwemgoed (Deception Island)
– zonnebril en zonnecrème! Evt. skibril
– licht schoeisel voor ín het schip ( gelakte vloeren)
– evt. koordje voor een bril
– handdoeken
– slaapzak + laken (kussen + sloop ligt op het bed). Beddengoed kan ook voor €15 per reis gehuurd worden.
– evt. medicijnen tegen zeeziekte
– paspoort (nog 6 maanden geldig na binnenkomst in Argentinië +stop een fotokopie in de bagage!)
– dagrugzakje voor de landingen
– kopieën reisverzekering- en ziektekostenverzekeringspapieren
– Fototoestel met voldoende geheugen kaartjes (je maakt meer foto’s hier dan je ooit voor mogelijk hield..!)
– evt. verrekijker
Alles verpakken in stevige, maar goed weg te bergen reistassen. Geen koffers, daar is geen plaats voor.
Label je bagage goed voor de vliegreis. (Evt. een extra label ín de tas).
Elke hut heeft een dubbel stopcontact.

Data:
Antarctica reis 1   18 december 2017- 11 januari 2018 (Volgeboekt!)
Antarctica reis 2   15 januari- 8 februari 2018 (= Volgeboekt!/ Verscharterd.)
Antarctica reis 3   12 februari- 8 maart 2018
(Volgeboekt!)
Aantal dagen: 25
Mijlen: ca. 1650

Inbegrepen in de prijs: alle maaltijden, hele dag koffie/thee, fruit, alle landingen, haven- en dieselgelden.

Niet inbegrepen: de vluchten, (alcoholische) drankjes ( voor een redelijke prijs aan boord te koop), reisverzekering

HOE KAN IK BOEKEN?

 

Go top