Galápagos Eilanden – Panama – Cuba 2018

P21 Galápagos Eilanden (Isla Santa-Cruz)- Panama (+ Panamakanaal)- Cuba

Mijlen: 1350

(Nog 1 pl. beschikbaar!)

Dit wordt een reis met vele hoogtepunten! We starten op de Galápagos eilanden, in de haven van Santa Cruz, waar de Anne-Margaretha voor anker ligt. (een kade is hier niet)
Als je de tijd hebt, raden we sterk aan al wat eerder te komen naar Santa Cruz, want het is absoluut de moeite waard hier de tijd te nemen voor het bijzondere dierenleven! Er zijn hier vele ho(s)tels te vinden.

Onze reis gaat eerst naar Panama, waar we ons moeten voorbereiden op de dagtocht door het Panamakanaal (foto!). Veel papierwerk voor ons ( zeker 2 dagen!), maar de gasten kunnen dit land/ deze stad een beetje verkennen. De tocht door het Panamakanaal is spectaculair! (Kijk ook naar de foto’s en het verhaal bij Historische Momenten op onze site!).
Aan het eind van het kanaal zoeken we een klein jachthaventje (Fuerte Sherman bij Colón) op, waar het goed toeven is.

Dan gaat de tocht verder richting Cuba. We waren hier in 2010 voor het laatst ( haven van Santiago de Cuba). Wat is er allemaal veranderd? Vinden we nog de vriendelijke havenmeester en het prachtige straatbeeld met al die old-timers? We hopen het heel erg! Ook van die Cuba reis staat een verslag bij onze Historisch Momenten!
Hier eindigt deze reis met de Anne-Margaretha.

Natuurlijk is ook Cuba weer zeer de moeite waard om langer te blijven..!

Kijk voor uitgebreide beschrijving van Cuba bij reis P22: Cuba-Bermuda-Azoren

De Galápagos Eilanden
Deze zeer bijzondere eilandengroep spreekt voor veel mensen tot de verbeelding: het lijkt of de tijd hier stilgestaan heeft! Leguanen die zich niets van de mensen aantrekken, sjokken langs de kade; schildpadden worden hier stokoud, zeehonden bedelen bij de viskramen aan de kade…
De Galápagos eilanden (“Schildpaddeneilanden”), is een provincie van Ecuador en bestaat uit dertien grote en meer dan veertig kleine eilanden, waarvan er vijf bewoond worden.
De Anne-Margaretha ligt na de zeilreis vanaf Arica voor anker bij het eiland Santa Cruz. Van daaruit zijn allerlei excursies mogelijk, inclusief duiksafari’s en bezoekjes aan andere eilanden.
De Galápagos Eilanden liggen 970 km ten westen van de kust van Ecuador in de Grote Oceaan. De gehele archipel strekt zich uit over een gebied van ongeveer 60.000 km2. Het grootste eiland is Isabela (vroeger: Albemarle; 50% van de totale provincie).
De eilanden zijn vulkanisch en de honderden vulkanen bepalen dan ook het landschap. De oudste toppen zijn 4-5 miljoen jaar oud en het gebied is een van de meest actieve vulkanische gebieden ter wereld.
Op de eilanden Isabela, Fernandina en Marchena komen nog regelmatig erupties voor, de laatste die van de vulkaan La Cumbre op het eiland Fernandina in 1995 en de Cerro Azul op Isabela in oktober 1998.
Doordat de eilanden nooit met het vasteland verbonden geweest zijn kon er in biologisch opzicht een uniek gebied ontstaan.
Op de hoogste delen van de hellingen van de vulkanen vind je tropisch bos. In 1959 is de archipel tot Nationaal Park uitgeroepen.
Het hoogste punt is de Cerro Azul op het eiland Isabela ( 1689 m). Gemeten vanaf de zeebodem is de vulkaan ca. 4500 meter hoog. Op het eiland San Cristóbal ligt de hoofdstad Puerto Baquerizo Moreno waar ongeveer de helft van de bevolking woont.
De bewoners van de Galápagos eilanden leven behalve van het toerisme ook van de verbouw van suikerriet, katoen, groenten en vruchten, de visserij en veeteelt.

Het Panamakanaal
Het Panamakanaal is ruim 81 km lang. Het verbindt de Grote Oceaan met de Caraïbische Zee. Het kanaal is een belangrijk kanaal voor het intercontinentale transport.
Het Panamakanaal varieert in breedte tussen de 70 en 300 meter. De sluizen zijn 305 meter lang en 33,53 meter breed. Er kunnen schepen door met een maximale breedte van 32,3 meter. ( De Anne-Margaretha is 5,5 m breed…).
Aan beide kanten van de sluis ligt een tandradspoor. Vier elektrisch aangedreven locomotieven(2 links en 2 rechts) houden een groot schip in de achtereenvolgende sluizen in het midden bij het in- en uitvaren van de sluis.
De Anne-Margaretha wordt geholpen door zgn lijn-mannen: zij werpen een lange lijn vanaf de sluis kade naar beneden, waar wij onze lijnen aan vastknopen en zo lopen ze met ons mee door de sluis.
De grote schepen varen op eigen kracht maar komen bij de beperkte snelheid in de sluizen en door de bochten in het kanaal aan manoeuvreerbaarheid tekort, vandaar dat grotere schepen door de autoriteiten worden verplicht om voor heel veel geld Panamese sleepboten te huren…
Het bijzondere aan het Panamakanaal is dat het schip als het ware over de bergrug getrokken wordt. Het Lago Gatún in Panama is hoger dan beide oceanen (het wateroppervlak ervan ligt ca. 26 meter boven zeeniveau). Dat meer is dan ook het (zoetwater) reservoir dat de sluiscomplexen voedt.
De Anne-Margaretha vaart van west naar oost door het kanaal. De tocht duurt 1 dag. Wij moeten een pilot aan boord nemen, die het gezag die dag overneemt van de kapitein.
Het Panamakanaal is de enige plek ter wereld waar de kapitein het volledige gezag over zijn schip moet overdragen tijdens deze passage…

Data: 19 mei- 9 juni 2018
Aan boord: 19 mei om 12.00 uur
Van boord: 9 juni vóór 12.00 uur

Aantal dagen: 22
Prijs: €1750/ € 1850 * p.p. in een 2-persoons hut (! Nog 1 pl. vrij!)
*De hogere prijs is voor een tweepersoons hut met eigen douche en toilet.

HOE KAN IK BOEKEN?

Go top