A4. Tromso- Bereneiland- Spitsbergen (Longyearbyen)
Bekijk voor het nieuwe programma: Tromsø – Bereneiland – Spitsbergen 2017
In het gezellige Tromsø komt iedereen aan boord. (Deze stad is zeker de moeite waard om een extra dag te verblijven. Als je de tijd hebt, boek dan een overnachting in een van de vele ho(s)tels hier en breng o.a. een bezoek aan het Polar Museum!)
We varen nog een dagje door de Noorse fjorden en gaan dan de zee op richting Bereneiland. Na ca. 2 dagen ( en nachten, die niet meer donker zijn…!) zeilen, proberen we bij Bereneiland voor anker te gaan en een mooie wandeling te maken. We brengen dan een bezoek aan het Noorse Weerstation (waar je ook het Certificaat Naaktzwemmen kan halen…!!). Dit is allemaal afhankelijk van het weer en vooral de wind!
Dan gaat de tocht weer verder en binnen een dag zien we de bergen van Spitsbergen opdoemen.
De eerste stop is de Hornsund: een schitterend fjord, dat bij niet te veel ijsgang bezocht kan worden.
Daarna zetten we koers naar de Recherchefjord en maken we een wandeling, als de kust beer-veilig is! Uiteindelijk gaan we op 31 mei bij Longyearbyen voor anker.
Het is zeker de moeite waard hier een extra dag te blijven. Via Internet kan je een ho(s)tel boeken of eventueel naar de camping naast het vliegveld gaan.
Bereneiland
Tijdens de zeilreis vanaf Spitsbergen bezoeken we BERENEILAND. We verblijven hier 1-2 nachten en iedereen heeft zo de kans dit prachtige eiland, midden in de Noordelijke IJszee, te verkennen.
Het eiland heeft de vorm van een driehoek, met de punt naar het zuiden. De afstand noord-zuid bedraagt ongeveer 20 km, de grootste breedte oost-west bedraagt ongeveer 15 km, de oppervlakte is 178 km2, dat is ruim twee keer zo groot als het eiland Terschelling. Vrijwel het gehele eiland, met de aangrenzende zee is een natuurreservaat. Alleen een klein gedeelte rond het Noorse weerstation in Herwighamma valt daarbuiten.
Het zuidelijke gedeelte van Bereneiland is bergachtig. De hoogste top Miseryfjellet is 536 meter hoog. Het noordelijke gedeelte, ongeveer twee derde van het eiland, is laagland. In dit deel zijn ook enige meren. Anders dan op de andere eilanden van Spitsbergen komen op het Bereneiland geen gletsjers voor.
De kust is over het algemeen vrij steil met hoge kliffen, waar honderdduizenden vogels broeden! Op een paar plaatsen zijn zandstranden. Bij Herwighamna is een kleine haven en aan de west- en noordzijde zijn prachtige baaien om te ankeren. De windrichting bepaalt onze ligplaats!.
Het eiland heeft een gematigd poolklimaat met een relatief gematigde temperatuur in de winter. Januari is de koudste maand, met een gemiddelde temperatuur van -7,9°C. Juli en augustus zijn de warmste maanden, met een gemiddelde temperatuur van 4,4 en 4,5°C. Met een gemiddelde neerslag van 350 mm per jaar mag Bereneiland een droog gebied genoemd worden.
De poolnacht begint op 8 november en duurt tot 3 februari. De middernachtzon schijnt van 2 mei tot 11 augustus. Als wij op Bereneiland zijn zou het kunnen dat we het fameuze groene noorderlicht te zien krijgen!
Flora en Fauna
Bereneiland heeft een vrij kaal landschap. Er is weinig plantengroei, voornamelijk wat mossen en lage vetplantjes, maar geen bomen.
De ijsbeer heeft het eiland weliswaar zijn naam gegeven, maar het roofdier is geen permanente bewoner. In de winter steken soms ijsberen over van de noordelijkere eilanden van Spitsbergen, maar ’s zomers wordt hij er zelden gesignaleerd. Het enige andere landzoogdier op het eiland is de poolvos. In de wateren rond het eiland zwemmen meerdere soorten zeehonden. De walrus is tegenwoordig zeer zeldzaam. De kliffen worden bewoond door duizenden zeevogels.
Data: 22- 31 mei 2014
Aantal dagen: 10