Stavanger

24 april 2011

Bij het verlaten van de haven van IJmuiden voelen we onszelf even in de voetsporen treden van eerdere generaties Nederlanders die koers zetten naar Spitsbergen. Zij gingen om walvissen te schieten, wij doen dat alleen met camera. Zij gingen in houten schepen en terugkeer was onzeker, wij gaan met de Anne Margaretha en in september keren we terug in Nederland.

Nu, 62 uur varen later zijn we aangekomen in Stavanger na een zeer voorspoedige oversteek, sneller dan de Anne Margaretha ooit voer. De omstandigheden waren ernaar, matige oostenwind die later toenam tot krachtig. Pas op de laatste avond op zee staken we het eerste rif en was er sprake van enige zeegang. De bemanning van 7 verging het uitstekend en we arriveerden dan ook uitgerust in onze eerste Noorse havenplaats. Op zee kregen we bezoek van achtereenvolgens een duif en een zeekoet die het schip als rustplaats gebruikten. Ik verbaasde me over de enorme aantallen boorplatformen die op de Noordzee zijn te vinden. Het gaat om tientallen Nederlandse, Duitse, Deense en Noorse platformen die als lantaarsn in de nacht de richting aangeven als je je midden op open zee denkt te bevinden.

De komende dagen zullen we gebruiken om het Lysefjord in te varen en een poging te doen de Prekestolen te beklimmen vanaf zeeniveau, verder te varen richting Bergen en van het prachtige Noorse landschap te genieten.

Groeten van de gehele bemanning!

Maarten

3 comments

 1. Comment by Gertjan Kruizinga

  Gertjan Kruizinga Reply 26 april 2011 at 17:53

  Uit de posities op de kaart maak ik een paar dingen op:
  1. Dit is een wel zeer avontuurlijke reis.
  2. De voortgang is fabuleus. Sneller dan de Nautilus van Nemo.
  3. De schietoefeningen waren niet alleen met het oog op ijsberen maar ook Somalische piraten.

  Wij kijken uit naar onze aanmonstering op 4 mei. Tot dan.

  • Comment by Sam

   Sam Reply 27 april 2011 at 10:33

   Ja zeker een avontuurlijke reis. De posities zijn inderdaad aan het begin niet goed gegaan, maar er wordt aan gewerkt. Bedankt voor de oplettendheid!

 2. Comment by Sam

  Sam Reply 27 april 2011 at 10:29

  Mooi stukje! En wat een snelheid! Dat doet dat stoere schip toch mooi even he?! 🙂

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twee × vier =

Go top