Spitsbergen (Hornsund)

16 juni 2011

Daar liggen we dan in de Hornsund!

Na een uurtje varen in zeer dikke mist vinden we met behulp van het radar precies de plek waar we willen ankeren: de Isbjornhamna= ijsbeer haven…( Verras ons!!…)

Bij het invaren van de Hornsund doemen de hoge, besneeuwde bergen op boven de mistbanken. Het is een sprookjesachtig gezicht! Ijsbergen/schotsen in allerlei grillige vormen drijven om ons heen. Alken vliegen kwetterend af en aan. De lucht trekt helemaal open en we liggen in een ambiance die bijna niet meer van deze wereld is. Op het voordek vieren we een feestje dat we hier aangekomen zijn en we knijpen in onze arm om te beseffen dat het echt is….

Na het eten gaan we nog voor een korte wandeling aan land. Van de gletsjer, die we tegenkomen breekt met donderend geraas een stuk af….Het Poolse onderzoekstation heeft bezoek van een Poolse groep van een
zeilschip. Ons kunnen ze vandaag niet ontvangen… te druk of zoiets. Jammer, maar we gaan nu de Hornsund verder in en gaan ons vergapen aan een van de mooiste fjorden hier!
Iedereen is blij en groet het thuisfront hartelijk!
Greet

17 juni 2011 De Hornsund

Gisteren hebben we de hele dag besteed aan het verkennen van (de zij-armen van) de Hornsund! Langzaam gleed de Anne-Margaretha langs de immense bergen en als we een zij-arm invoeren, moesten we ons een weg banen tussen de ijsschotsen (sculpturen) in de kleuren wit tot diep-blauw! Aan het eind was daar telkens weer een gigantische gletsjer! De gletsjers waren onbereikbaar voor ons vanwege het pakijs dat er voorlag. Een keer zetten we de Anne-Margaretha met haar neus in het ijs en toen was goed een spoor van een ijsbeer te zien!! Ze zijn hier dus echt..!

Vandaag aan land geweest bij de Gashamna, waar nog een onderzoeks hutuit het begin van de vorige eeuw te zien is en grote botten van walvissen.

We zetten nu de reis voort naar het noorden en varen dan via de Belsund uiteindelijk naar Longyearbyen.

We groeten het thuisfront hartelijk!

Greet

1 comment

  1. Comment by Thécla Hoffschulte

    Thécla Hoffschulte Reply 16 juni 2011 at 19:14

    Wat een boeiende reis! en gefeliciteerd met de aankomst in Hornsund. Indrukwekkend daar lijkt me. Ik ben benieuwd naar de foto’s en achteraf hoor ik ook graag de reisverhalen van Ineke. Geniet nog fijn een paar dagen op Spitsbergenj, maar of ijsberen nou zo vriendelijk zijn om te ontmoeten???

    hartelijke groet van één van het thuisfront, waar alles oké is.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 × 5 =

Go top