Spitsbergen – Bereneiland- Tromso 2014

A7. Spitsbergen (Longyearbyen)- Bereneiland-Tromso

Spitsbergen Bereneiland

Spitsbergen Bereneiland

Op 29 juni schepen we in in Longyearbyen. Er is eventueel nog tijd om het interessante Spitsbergen Museum te bezoeken. We maken een ronde over het schip en leggen de veiligheidsprocedures uit. Vandaag of anders de volgende dag vertrekken we voor de eerste zeilreis, richting de Recherchefjord en daarna de Hornsund (Spitsbergen). Deze schitterende fjorden bezoeken we, zover eventuele ijsgang dat toelaat. We maken diverse landingen en overnachten in deze fjorden en na ca. 3 dagen zetten we koers naar Bereneiland, een tocht van een kleine 200 mijl, dus ca. 1,5 dag en nacht doorvaren. De nachten zijn niet donker en het is vaak moeilijk je te realiseren dat het soms, met volle zon, tóch nacht is…! Aangekomen bij Bereneiland zoeken we een beschutte ankerplek en gaan we, als het weer gunstig is, aan land. Na Bereneiland verkend te hebben gaan we weer anker op en maken we de oversteek naar de kust van Noorwegen. We zeilen ca. 2,5 dagen non-stop door naar de fjord bij Tromsø en zoeken daar eventueel een mooie ankerplek. Tenslotte maken we een prachtige tocht naar Tromsø, de gezellige havenstad in het noorden van Noorwegen. Op 8 juli eindigt deze speciale reis.

Bereneiland
Tijdens de zeilreis vanaf Spitsbergen bezoeken we BERENEILAND. We verblijven hier 1-2 nachten en iedereen heeft zo de kans dit prachtige eiland, midden in de Noordelijke IJszee, te verkennen.
Het eiland heeft de vorm van een driehoek, met de punt naar het zuiden. De afstand noord-zuid bedraagt ongeveer 20 km, de grootste breedte oost-west bedraagt ongeveer 15 km, de oppervlakte is 178 km2, dat is ruim twee keer zo groot als het eiland Terschelling. Vrijwel het gehele eiland, met de aangrenzende zee is een natuurreservaat. Alleen een klein gedeelte rond het Noorse weerstation in Herwighamma valt daarbuiten.

Het zuidelijke gedeelte van Bereneiland is bergachtig. De hoogste top Miseryfjellet is 536 meter hoog. Het noordelijke gedeelte, ongeveer twee derde van het eiland, is laagland. In dit deel zijn ook enige meren. Anders dan op de andere eilanden van Spitsbergen komen op het Bereneiland geen gletsjers voor.

De kust is over het algemeen vrij steil met hoge kliffen, waar honderdduizenden vogels broeden! Op een paar plaatsen zijn zandstranden. Bij Herwighamna is een kleine haven en aan de west- en noordzijde zijn prachtige baaien om te ankeren. De windrichting bepaalt onze ligplaats!.
Het eiland heeft een gematigd poolklimaat met een relatief gematigde temperatuur in de winter. Januari is de koudste maand, met een gemiddelde temperatuur van -7,9°C. Juli en augustus zijn de warmste maanden, met een gemiddelde temperatuur van 4,4 en 4,5°C. Met een gemiddelde neerslag van 350 mm per jaar mag Bereneiland een droog gebied genoemd worden.
De poolnacht begint op 8 november en duurt tot 3 februari. De middernachtzon schijnt van 2 mei tot 11 augustus. Als wij op Bereneiland zijn zou het kunnen dat we het fameuze groene noorderlicht te zien krijgen!

Spitsbergen Bereneiland

Spitsbergen Bereneiland

Flora en Fauna
Bereneiland heeft een vrij kaal landschap. Er is weinig plantengroei, voornamelijk wat mossen en lage vetplantjes, maar geen bomen.
De ijsbeer heeft het eiland weliswaar zijn naam gegeven, maar het roofdier is geen permanente bewoner. In de winter steken soms ijsberen over van de noordelijkere eilanden van Spitsbergen, maar ’s zomers wordt hij er zelden gesignaleerd. Het enige andere landzoogdier op het eiland is de poolvos. In de wateren rond het eiland zwemmen meerdere soorten zeehonden. De walrus is tegenwoordig zeer zeldzaam. De kliffen worden bewoond door duizenden zeevogels. (Op de foto: deze meeuw is zeer geïnteresseerd in onze dop van de antenne...)

Data: 29 juni- 8 juli 2014
Aantal dagen: 10

Go top