Vaarprogramma

Bekijk de kaart

Bekijk hier het nieuwe Vaarprogramma 2017 – 2018!
 

REISNR + BESTEMMING DATA 2016

DGN MIJLEN
S1. IJmuiden-Bergen 18-29 april 2016 12 500
S1a. Stavanger-Bergen 23-29 april 2016 7 200
S2. Bergen- Bodø 2-13 mei 2016 12 600
S3. Bodø- Harstad (Lofotenreis) 17-28 mei 2016 12 ca.285
S4. Harstad- Bereneiland- Spitsbergen (Longyearbyen) 31 mei- 13 juni 2016 14 800
S5. Spitsbergen 1 16- 28 juni 2016 13 variabel
S6. Spitsbergen 2 1- 13 juli 2016 13 variabel
S7. Spitsbergen- Bereneiland- Tromsø 16- 27 juli 2016 12 600

!Elke reis inschepen om 12.00 uur en eind reis ontschepen vóór 12.00 uur!

Hulp nodig bij het zoeken van een voordelige vlucht en tips voor verblijfsmogelijkheden?
Travel Counsellor MANON EEKEN helpt u graag!
Tel. 023 576 21 05
Email: manon.eeken@travelcounsellors.nl
Website: www.travelcounsellors.nl/manon.eeken

 

Vaarprogramma

IJmuiden

Reisnr: S1 IJmuiden-Bergen 18-29 april 2016 (Afstand ca. 500 mijl)

Bekijk hier de reis van 2017

Deze reis start in Spaarndam, vlakbij Haarlem en gaat via IJmuiden naar de Noordzee. We zetten koers naar het Noorden en in ca. 3,5 dag zien we de bergen van Noorwegen opdoemen. Mandal is het meest zuidwestelijke stadje van Noorwegen. We varen door naar Stavanger, waar we vlakbij het gezellige oude deel ( “gammele” stad) blijven overnachten en de stad kunnen bekijken.
De volgende dag gaan we het naburige Lysefjord in en meren we af langs de rotsen, vlakbij de Prekestulen (Preekstoel). Deze indrukwekkende rotsformatie/klip van 600 m. hoog kan je beklimmen (beetje conditie is wel nodig voor de klim ..) en bovenop heb je een schitterend uitzicht over de fjord en waarschijnlijk zie je minuscuul klein de Anne-Margaretha liggen..!
’s Nachts blijven we hier liggen en de volgende dag gaat de tocht binnendoor naar Haugesund. In (de buurt van) deze stad zoeken we weer een goede plek om af te meren..
Na een rustige nacht zetten we koers naar de Hardangerfjord. We zoeken daar een mooie plek, bv bij Sundal en nemen dan de tijd om aan land een prachtige wandeling te maken. Tenslotte zetten we koers naar Bergen, waar we ’s avonds de 28e, of ’s morgens de 29e april aankomen.

 

Data: 18-29 april 2016
Aantal dagen: 12


Boek reis

Terug naar kaart

Vaarprogramma

Bergen

Reisnr: S2 Bergen- Bodo 2-13 mei 2016 (ca. 600 mijl)

Bekijk hier de reis van 2017

Een schitterende tocht vanaf Bergen naar Bodø!

Het grootste deel van deze reis gaat tussen de eilanden door en we zoeken allerlei mooie, leuke ankerplekken of kleine haventjes. Na al die jaren varen hier, ontdekken we steeds weer nieuwe plekken, dus laat je verrassen. Tijdens deze reis zijn er veel vismogelijkheden en vlak voor Bodø gaan we naar de prachtige Swartisen gletsjer in de Hollande fjord. Deze diep blauwe gletsjer is overweldigend en willen we jullie graag laten zien! We trekken er een dag voor uit om de tocht er heen te maken.
Dit is nog het broedseizoen en we proberen zeker naar een aantal vogeleilanden te gaan, waar het soms mogelijk is naar boven te klimmen en zo Jan van Genten en Zeearenden te zien!

We bezoeken Rørvik, een stadje op een eilandengroep. Grotendeels is dit een beschermd natuurgebied, waar ook veel vogels broeden. Verder kunnen we hier misschien otters, bruinvissen en verschillende zeehonden soorten zien. Na verkenning van het eiland vertrekken we weer om verder naar het noorden te zeilen. Een gedenkwaardig moment zal het zijn als we over de Poolcirkel (66º 30′ ) varen! Door de warme golfstroom is het water nog steeds relatief warm en bevinden we ons nog niet in het ijs, zoals dat wel het geval is op deze breedte in Antarctica..(!)

Afhankelijk van weer en wind gaan we via zee, of meer tussen de eilanden door en ankeren we nog bij een of meer eilandjes en tenslotte zijn we ’s avonds 12, of ’s morgens 13 mei in Bodø aangekomen.

Data: 2-13 mei 2016
Aantal dagen: 12


Boek reis

Terug naar kaart

Zeearend gaat kopje onder
1 mei 2014

Vandaag kreeg ik het volgende wonderlijke verhaal van Heinz binnen:

“Het leven is soms genadeloos… Er vloog net een zeearend 2 meter naast de Anne-Margaretha met in zijn klauwen een grote vis! Deze trok de vogel diverse keren onder water. De zeearend liet echter niet los. We denken dat zijn volharding zijn noodlot wordt..!
Uiteindelijk verdween hij uit ons zicht nog steeds in het water… We waren zo verbaasd, en het gebeurde zo snel, dat niemand foto’s heeft kunnen maken!”

(foto zeearend door Heinz gemaakt in 2012)
 

noorse fjorden vis vangenuitzicht fjord NoorwegenLofoten Anne-MargarethaSwartisen gletsjer NoorwegenVissen ontspannen noorwegenvoorjaar-lofotenzeearend Lofoten

Vaarprogramma

Lofoten

Reisnr: S3 Bodo- Harstad = LOFOTEN REIS 17-28 mei 2016 ( ca. 285 mijl)

Bekijk hier de reis van 2017

Deze reis met de Anne-Margaretha wordt een ontdekkingsreis!
Je komt aan boord in Bodø, waar we afhankelijk van weer en wind de route voor de eerste dagen bespreken. We zeilen eerst door de Ofoten (Noorse kant), waar we een paar prachtig ankerplekken weten en als het weer mee zit kunnen we hier wandelen en barbecueën! Dan steken we over en komen dan in de Lofoten. We worden hier verrast door de lieflijke stadjes en dorpjes en vooral de prachtige fjorden ( en fjordjes) waar het idyllisch ankeren is. Elk jaar ontdekken we weer nieuwe ankerplekjes in de Lofoten!

Favoriet bij ons zijn oa het museum dorpje Nussfjord (heerlijk rustig in mei!) en Henningsvaer. Natuurlijk bezoeken we ook het indrukwekkende Trolfjord en meren daar af aan een steiger. We nemen de tijd om een wandeling te maken en de imposante natuur op ons in te laten werken!
Aangezien deze reis een wandel-zeil vakantie is zoeken we vaak ook stille plekjes op om voor anker te gaan.
Vogelliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen en ook spotten wij hier regelmatig orka’s!
Elke avond verzorgt de bemanning weer een heerlijke maaltijd, waarbij we onze avonturen van de dag kunnen uitwisselen.

Data: 17-28 mei 2016
Aantal dagen: 12


Boek reis

Terug naar kaart

Vaarprogramma

Spitsbergen

SPITSBERGEN REIS I en II

Bekijk hier de reis van 2017

S5 Spitsbergenreis I: 16-28 juni 2016
S6 Spitsbergenreis II: 1-13 juli 2016 (VOLGEBOEKT)


Algemene informatie

Klimaat: de warme Golfstroom beïnvloedt het klimaat van de westkust van Spitsbergen. Hierdoor is er een gevarieerde flora en fauna. In de zomer kan de temperatuur oplopen tot ca. 10 graden. Bij bewolkt weer en koude wind, kan het dan ook een stuk frisser zijn! De oostkust wordt beïnvloed door de noordelijke poolwinden en daar is het dus vaak kouder. Door de lage luchtvochtigheid voelt de temperatuur meestal minder koud aan.

Flora en fauna: op de toendra’s en hellingen van Spitsbergen vinden we allerlei mossen en bloemen en het is een geliefde plek voor bv zeekoeten, alken, papegaaiduikers, brandganzen en andere zeevogels om te broeden in de zomer. Op de toendra’s zijn poolvossen en rendieren te vinden. Aan de kusten vinden we kolonies baardrobben en walrussen.

Het meest bekend van Spitsbergen zijn natuurlijk de ijsberen. In principe houden zij zich op bij het pakijs, maar de laatste jaren zijn ze tot bij Longyearbyen ( onze vertrek/aankomst haven) ook gesignaleerd. Het gevolg is, dat alle landexcursies op Spitsbergen onder leiding van gewapende gidsen zijn.

De rondreis met de Anne-Margaretha:
De indeling van de dagen is globaal! We zijn hier compleet afhankelijk van de weersomstandigheden en de ijsgang bij Spitsbergen. Het kan zijn dat het programma drastisch veranderd wordt. We maken zoveel landingen als mogelijk is, maar de bemanning beslist of iets verantwoord is. Veiligheid staat boven alles!

Dag 1: aankomst aan boord in Longyearbyen/Spitsbergen; we maken iedereen wegwijs op het schip; we houden een veiligheidsronde en geven de laatste informatie over de reis. Afhankelijk van het weer, de wind én de ijsgang, vertellen we wat het programma voor de eerstkomende dagen is. Eventueel is er nog tijd om het interessante Svalbard Museum te bezoeken. Als iedereen om 12.00 uur aan boord is, kunnen we die dag al vertrekken, anders wordt het de volgende dag.
Dag 2: We zetten koers naar de noord kant van de Isfjord en gaan naar de vogelklif Alkhornet. Hier broeden duizenden drieteenmeeuwen. Daarna gaan we verder de Trygghamna (fjord) in en zoeken we een beschutte ankerplek om aan land te gaan. We vinden hier nog restanten van Engelse en Russische stations.
Dag 3
: Vanaf Tryghamna varen we, afhankelijk van de wind, óf naar Poolepynten (Prins Karls Forland, een natuurreservaat waar robben, walrussen en vele vogels te bewonderen zijn.), óf naar Eidembukta. Eidembukta is een favoriete plek van ons en is qua landschap schitterend onder alle omstandigheden: op de achtergrond een reusachtige gletsjer en voor de kust schilderachtige rotsformaties. Hier zijn goede wandelmogelijkheden. We zien hier weer diverse vogel(soorten) en vaak spotten we hier rendieren.

Dag 4: We zeilen via de Forlandsundet verder naar het Noorden. Het eind van deze Sund is smal en ondiep en het hangt van de eventuele ijsgang af hoe onze route precies zal zijn.
We varen de Kongsfjorden in met aan het eind een machtige gletsjer en kunnen een bezoek brengen aan Ny Ålesund met zijn noordelijkste postkantoortje ter wereld(!). (Entreeprijs Nkr. 100, niet in de reissom inbegrepen)
Dit dorp wordt voornamelijk bewoond door wetenschappers die onderzoek doen naar het Poolgebied. Het was ook het startpunt van vroegere Noordpool expedities van bv. Amundsen en Nobile. De vogels hier, waaronder diverse ganzen en eendensoorten zijn uitzonderlijk tam. Ook heb je kans hier rendieren tegen te komen.
Dag 5:
We gaan weer anker op en vervolgen de reis naar de Krossfjorden, waar we de 14e Juli-gletsjer gaan bewonderen. Dan gaat het verder naar de Lilliehöökfjord. Met de zodiacs zetten we iedereen aan land en het planten- en dierenleven is indrukwekkend hier. Met een beetje geluk zien we hier een poolvos rondscharrelen.
Dag 6
: Verder gaat het naar het Noorden. We zijn inmiddels bijna op de 80e breedtegraad aangekomen(!). In vergelijking met Antarctica: daar kwamen we “slechts” tot de 65e breedtegraad. Dit alles dankzij de Warme Golfstroom langs de westkust van Spitsbergen, die heel noordelijk komt!
We zetten koers naar een van de meest gefotografeerde fjorden van Spitsbergen: de Magdalenafjord. Na een rondgang langs de gletsjerwanden zoeken we een beschutte ankerplek bij Trinity Haven. We gaan hier weer aan land en wandelen naar de gletsjer “om de hoek”. Met wat geluk zien we hier ook walrussen.
Dag 7-9
: We verlaten de Magdalenafjord weer en zetten vandaag koers naar de Liefdefjord, een plek waar we vaak ijsberen tegenkomen. Mushamna is een geliefde, beschutte baai om voor anker te gaan. Verder zien we de indrukwekkende Monaco-gletsjer en vele andere mooie plekken! We nemen er de tijd voor alles te bewonderen.
Dag 10: We gaan voor anker bij een vogeleiland, dat zelden bezocht wordt en als het lukt ( wind?, ijsberen?) gaan we hier aan land.
Dag 11-12
: We verlaten dit noordelijk deel van Spitsbergen en gaan nu toch echt weer terug naar het zuiden en zeilen via de Fuglefjord, Smeerenburg richting Isfjorden, waar we bij Trygghamna voor het laatst voor anker gaan tijdens deze reis.
Dag 13
: Longyearbyen. Iedereen vertrekt weer van de Anne-Margaretha na een reis in Spitsbergen die je je leven niet meer zal vergeten!

Spitsbergenreis I
Data: 16- 28 juni 2016
Aantal dagen: 13

Spitsbergenreis II (Volgeboekt!)
Data: 1-13 juli 2016
Aantal dagen: 13


Boek reis

Aanbevolen boek over SPITSBERGEN: Titel: Spitsbergen-Svalbard
Auteur: Rolf Stange
ISBN 978-3-937903-14-9

Paklijst Spitsbergen:
Naast de normale zaken, denk ook aan:

– Dubbel stel handschoenen/wanten, mutsen, sjaals
– Toiletartikelen, 2 à 3 handdoeken, zonnebril en zonnebrandcrème
– Medicijnen voor eigen gebruik
– Camera (véél geheugen: je blíjft fotograferen! Er is aan boord gelegenheid accu’s e.d. op te laden)
– Verrekijker
– Slaapzak+ laken (evt. kunt u voor € 15 per reis beddengoed huren bij ons)
– Rubber kaplaarzen (hoog) met dikke zolen (maat groter, ivm met extra paar sokken!) voor de landexcursies
– Zachte schoenen voor aan boord ( gelakte vloeren)
– Warme regen- en winddichte kleding (thermisch ondergoed is sterk aanbevolen)
– Voldoende ondergoed en sokken ( er is nauwelijks gelegenheid om kleding te wassen aan boord)

Documenten:
– Paspoort
– (Kopieën van) ziektekosten- en verzekeringspapieren (min. verzekerd voor geneeskundige kosten, ongevallen en bagage!)
– Kaart om te pinnen: in Longyearbyen zijn verschillende mogelijkheden om te pinnen (munteenheid: Noorse kroon)
Onze laatste informatie, toegezonden per email met onze telefoonnummers

Bagage:
Alle bagage dient in een weekendtas of plunjezak vervoerd te worden! Voor een koffer is géén plaats aan boord!
De Anne-Margaretha is een verwarmd schip, zowel in de salon als in de hutten. In elke hut is (beperkte) gelegenheid natte kleding te drogen.

Aanwezig aan boord:
kussen+kussensloop op elk bed
reddingvesten

– stopcontacten in elke hut

Longyearbyen is een belastingvrij gebied. Je kunt er soms voordelig inkopen doen.(Noorse kroon) Er zijn wat toeristenwinkels. In Ny Alesund is het noordelijkste postkantoor ter wereld!

Retourtickets rond € 550; soms is het voordeliger om een retour Oslo apart van Oslo-Longyearbyen te boeken. Vroeg boeken loont!! Als het niet lukt voor deze prijs, neem dan contact op met onze Travel Counselor
Manon Eeken en zij helpt u graag, ook met eventuele logies in Longyearbyen .
Tel. 023 576 21 05
Email: manon.eeken@travelcounsellors.nl


Krossfjord, 11 juni 2014

Als ik om me heen kijk zie ik uitsluitend witte bergen..! De zon schijnt en we varen door een sprookjesachtige wereld. Vanmorgen lagen we een paar honderd meter van de Lillehöök gletsjer af en toen keek je 180 graden om je heen met alleen maar immense gletsjers… Onvoorstelbaar deze wereld: alken die voor pinguīn spelen op ijsschotsen, baardrobben genietend in het zonnetje, azuurblauwe ijswanden en onze dinghy er nietig tussendoor…
Regelmatig zeggen we tegen elkaar dat het net een film lijkt waar we in zitten. Twee dagen terug zijn we zo ver mogelijk naar het noorden gevaren, door de immense Smeerenburgfjord en Fuglefjord. Daar werden de ijsschotsen zo groot ( het pakijs lag om de hoek), dat we niet verder konden.
Na veel speurwerk ( véél ijsberen sporen!) zag Heinz uiteindelijk een flinke mannetjesbeer aan de kant. We konden hem, op verantwoorde afstand een hele tijd volgen en iedereen was onder de indruk om dit mee te maken.
Het eind van deze reis komt in zicht en we gaan weer langs het Prins Karls Forland eiland naar het zuiden.
De sneeuw zal snel smelten, wat weer leuk is voor de wandelingen en de bloemetjes…, maar deze witte wereld is wel heel bijzonder!
Alle thuisfronten een hartelijke groet,
Greet

anne-margaretha-bij-gletsjer-spitsbergenijsberin met jong SpitsbergenWalrussenijsbergje-spitsbergenijsbeer-op-drijfijs-spitsbergennaar-spitsbergenpoolvos-spitsbergenpostkantoor-ny-alesund-spitsbergenvaren-spitsbergenwalrus-spitsbergenverkeersbord-spitsbergenbrood-bakken-spitsbergenbloemen-spitsbergeneidembukta-spitsbergenrendier-spitsbergenbloem-spitsbergenijsbeer-landtong-spitsbergenanne-margaretha-spitsbergendiploma naaktzwemmen spitsbergenny-london-svalbardin-ijs-svalbardijsbeer-bij-skelet-spitsbergenblauwe-gletsjer-spitsbergenavondzon-spitsbergen

Vaarprogramma

Bereneiland

Reisnr: S7 Spitsbergen (Longyearbyen)-Bereneiland- Tromso 16-27 juli 2016 ( ca. 600 mijl)

Bekijk hier de reis van 2017

! Deze reis is volgeboekt!

Dit is een zeer gevarieerde tocht! Een paar dagen Spitsbergen, een bezoek aan Bereneiland, een zeiltocht naar de Noorse kust (walvissen!!) en een ontdekkingstocht tussen de eilandjes door, waar we prachtige ankerplekken weten te vinden!

Op 16 juli vertrekken we uit Longyearbyen/Spitsbergen. (12.00 uur inschepen). We maken een ronde over het schip en leggen de veiligheidsprocedure uit. Vandaag of als gasten laat op de dag pas arriveren, devolgende dag vertrekken we voor de eerste zeilreis, richting Trygghamna ( bij de monding van de Isfjord), waar we de nacht voor anker gaan en hopelijk nog vossen, beren of zeehonden kunnen zien!

De volgende dag varen we verder richting Recherchefjord en gaan we voor anker bij een oude “strandwal”.(zie foto) Hier zijn nog fossielen te vinden en zien we vaak rendieren. Met wat geluk zien we ook nog een ijsbeer, op zoek naar wat voedsel(!).

De volgende ochtend vertrekken we naar de Hornsund. Deze schitterende fjord bezoeken we, als het weer of eventuele ijsgang dat toelaat en we maken dan een prachtige tocht langs de indrukwekkende gletsjers. We overnachten dan in deze fjord en de volgende dag verlaten we Spitsbergen en zetten we koers naar Bereneiland, een tocht van een kleine 230 mijl, een kleine 2 dagen en nachten doorvaren. Aangezien we op een hoge breedte varen, is het ’s nachts nog behoorlijk licht. Aangekomen bij Bereneiland zoeken we een beschutte ankerplek en gaan we, als het weer gunstig is, aan land.

Leuk is altijd om het weer station te bezoeken, waar ook het Certificaat “Naaktzwemmen op hoge breedte” gehaald kan worden!

Na Bereneiland verkend te hebben gaan we weer anker op en maken we de oversteek naar de kust van Noorwegen. We zeilen ca. 3 dagen non-stop door naar de Tjeldsundet en zoeken daar een mooie ankerplek. We komen 26 juli ’s avonds, of 27 juli ’s morgens in Tromsø aan.

Data: 16-27 juli 2016
Aantal dagen: 12


Boek reis

orka’s in de Lofotenmaaltijd op Anne-Margarethaduikende bultrug Yankee Harbour Antarcticawegwijzer- bereneilandwaakhond- bereneilandweersteen-bereneilandrots- bereneiland
Go top