Reisimpressie van Inez en Astrid

20 november 2019


Anne-Margaretha  van Tromsø naar IJsland      11 – 23 augustus 2019

Wat een geweldige tijd hebben wij gehad aan boord van de Anne – Margaretha deze zomer ! Met stralend weer kwamen wij op 11 augustus aan boord in Tromsø – 9 passagiers uit verschillende landen Zweden / Italië / Duitsland / Nederland – een bont gezelschap. De meesten van ons hadden al enkele dagen sightseeing achter de rug – Tromsø is een leuke plaats met bijzondere bezienswaardigheden, waarvan de hightlights het Polar Museum en de mooie wandeling langs de Arctic Cathedral en dan met de kabelbaan Fjellheisen omhoog – het uitzicht over Tromsø en het fjord is adembenemend en maakte je benieuwd naar de reis die voor de boeg ligt.
Na het toewijzen van de hutten en het installeren volgde een kleine voorstelronde en werden vervolgens de wachtloop-groepjes bekend gemaakt; daarna klaarmaken voor vertrek – het avontuur ging beginnen !

De eerste stop was Engenes, waar we vroeg in de morgen 12/8 aankwamen en er na het ontbijt genoeg tijd was om de omgeving te voet te verkennen. Engenes is een klein plaatsje met “cabins” voor mensen die gaan vissen – voor de rest veel ruimte, natuur en geweldige vergezichten. Wat een verademing als je het drukke Amsterdam gewend bent. Na de lunch gingen we weer verder op de motor – mooi weer en weinig wind – en rustig kabbelend gleden mooie eilanden met veel groen en de karakteristieke huisjes aan ons voorbij.

13/8 0600 kwamen we aan bij Nusfjord, gelegen in een prachtige setting van lage bergen met mooie baaien. Ook hier weer voldoende tijd om te wandelen en te genieten van de natuur – voor enkele stoere passagiers zelfs even zwemmen in het kristal heldere water.
Na de lunch klaarmaken voor vertrek en al snel lieten wij de Lofoten achter ons en begon de oversteek naar IJsland; nu begon het echte zeilen ! Redelijk veel wind – windkracht 7-8 – niet een succes voor de meeste magen de eerste 1-2 dagen .. maar het schiep wel een enorme band.
Om de beurt werden we wegwijs gemaakt aan het roer en probeerden we koers te houden – een gevecht met de golven – het schip – jezelf, maar na een paar dagen hadden de meeste het redelijk in de vingers.
Wat waren we blij met Piet, die met ons in Tromsø aan boord was gekomen en elke dag de scepter zwaaide in de keuken voor het diner. Na de eerste 2 oversteek dagen waren we allemaal ingeslingerd en gingen alle pannen schoon op.

18/8 kwamen we in de ochtend aan in Husavik waar het weer beduidend minder was dan in Noorwegen – maar prima voor het Museum Husavik waar we een kijkje kregen in de geschiedenis en hoe men vroeger overleefde onder barre omstandigheden in dit klimaat. Heel bijzonder was de foto tentoonstelling van 2 IJslandse fotografes die de bevolking in portret en in het dagelijkse leven van begin vorige eeuw vast hebben gelegd. Na de lunch met traditionele visgerechten ook nog tijd over voor het Whale museum – waar we ogen tekort kwamen en gelukkig de volgende ochtend op hetzelfde kaartje nog terug mochten komen. Absolute aanrader waren de Geothermal Sea Baths waar we ’s avonds genoten van de relaxte baden met een fantastisch uitzicht over de zee.

19/8 vertrek rond de middag richting het eiland Grimsey waar we 2 nachten bleven. Fris maar zonnig weer en perfect om met z’n allen onder leiding van Piet – een echte vogelkenner – een grote wandeling te maken over het eiland en de kliffen. Helaas waren de meeste vogels na het broedseizoen weer verdwenen maar de vergezichten en de meeuwenkolonie waren geweldig. Bij het haventje is een geweldig souvenirwinkeltje waar men truien verkoopt die in de winter gebreid worden door de lokale vrouwen en elke trui daardoor een eigen karakter en motief heeft.

21/8 naar Dalvik waar we veel walvissen hebben gespot bij de monding en in het fjord van Akureyri. In de ochtend een mooie hike tocht gemaakt in de omgeving van de haven met afsluitend de lekkerste koffie en taartjes bij het lokale restaurantje. ’s Middags de laatste paar uurtjes op de motor naar Akureyri onder begeleiding van walvissen en dolfijnen wat weer supergave filmpjes en foto’s opleverde – er was geen mooier afscheid te bedenken na deze fantastische, indrukwekkende en vooral gezellige reis.

Hartelijke dank voor de geweldige reis lieve bemanning: Heinz, Peter, Hadassa, Peter en Piet.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

negen − 7 =

Go top