Het Panama Kanaal

29 mei 2010

Om 05.45 uur precies kwam de loods aan boord (zonder zijn AIS systeem, waar we dik voor hadden moeten betalen, ondanks onze protesten dat we een AIS aan boord hebben…. Tja, Panama..) Een aardige man die veel wist te vertellen over de roerige geschiedenis van dit kanaal. In 1977 is begonnen met de overdracht van de Amerikanen aan de Panamesen en in 1999 was dit rond….Tropische voortvarendheid wellicht.
Keurig op tijd kwamen we door de drie sluizen (Miraflores) en we waren min of meer thuis te volgen op de webcams (het duidelijkst vanaf een hoge brug, begrepen we van Sam, die ons nauwkeurig volgde thuis en waar we voortdurend contact mee hadden! Wat kan er veel tegenwoordig;) )We gingen als “centrum-schip” door de sluizen, wat inhoudt, dat we 2 lange lijnen voor en 2 achter naar de kant moeten hebben. Linesman aan de kant werpen een keesje, wij knopen onze lijnen daaraan vast en zij lopen mee van sluis tot sluis. Dit alles heel relaxed met af en toe gefluit naar de meiden aan boord… Dan door het merengebied (Gatun meer). Helaas geen kaaimannen/krokodillen gezien).Bij de Gatunsluizen, aan de Atlantische kant van het kanaal kregen we het grootst mogelijke schip in dezelfde sluizen mee. Wij vóor deze knaap, die exact in de sluizen paste ( enkele cm aan beide kanten vrij….) Dit schip werd met aan beide zijden door 2 locomotieven getrokken, zoals gebruikelijk in het Panamakanaal.
Wij mochten langszij een sleper afmeren. Bij de laatste sluis kregen ze haast: de sleper stoof langs ons ( in de sluis!) en veroorzaakte veel zuiging. Toen kwam ook het enorme schip snel in de sluis en stuwde het water flink voor zich uit, zodat er een enorme stroom ontstond… Met man en macht hebben we de Anne-Margaretha toch vast kunnen knopen aan de sleper.

Bij het openen van deze laatste sluis barstte er een enorme tropische bui los…. Eindelijk wat afkoeling na een zeer warme en vochtige dag ( we mochten van de pilot heel even zwemmen in het Kanaal, heel verkoelend in dit zoete water!). Bij het uitvaren werden we begroet door een groep grote dolfijnen. Een mooie afsluiting van een bijzondere dag.
We hebben even overnacht bij Shelter Bay marina en vertrekken vanmiddag richting Cuba!

Alle thuisfronten worden hartelijk gegroet!

Greet

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 × 2 =

Go top