Pakijs

31 juli 2011

De Anne-Margaretha in extreme omstandigheden…Het is hoog zomer…. en wij liggen praktisch vast in een enorm veld drijfijs, dat heel uitzonderlijk voor de Isfjord, vanuit het oosten naar het zuiden en weer naar het noorden, ‘om Spitsbergen is gegaan.

Vanaf de Magdalenafjord was het plan gisteren naar de Krossfjord te gaan. Ivm de verwachte harde wind uit het zuiden hadden we gisterenavond besloten direct door te varen langs Prins Karls Forlandet (het lange eiland voor de westkust van Spitsbergen). We moeten daar een heel smal stuk met maar 3.5m waterdiepte passeren (diepgang A-M is 2.7 m.) ’s Nachts belandden we in dikke mist en tot onze verbazing kwamen er flinke ijsbergen langsdrijven: toch aardig uitzonderlijk hierin juli. Aan het eind van de Forlandet Sundet was het “feest”. Een dik pak aaneengesloten drijfijs blokkeerde ons de doorgang. Mooi voor foto’s, maar niet best voor ons schip. Voorzichtig moest de Anne-Margaretha voor ijsbreker spelen en met veel moeite kwamen we na enige uren vrij. Voor een paar uur konden we doorvaren. Toen halverwege de Isfjord het volgende ijsveld. We proberen nu, in nauw contact met de coastguard een doorgang te vinden.
Longyearbyen is ook getroffen door de ijsmassa en van de havenmeester hoorden we dat veel jachten gevlucht waren naar open zee, om niet bekneld te raken tussen het ijs. De moringboei, waar we vaak aan liggen is onder het ijs verdwenen en we hopen in de buurt van het vliegveld te kunnen ankeren om zo toch iedereen zijn/haar vliegtuig te laten halen.

Sinds 2004 is deze extreme ijsgang niet meer voorgekomen hier. Het blijft een opwindende reis tot het eind!
We groeten de thuisfronten hartelijk!
Greet

1 comment

 1. Comment by Friedeke

  Friedeke Reply 5 augustus 2011 at 18:50

  Tjee, wat een avonturen..! Je zei al begin deze week dat er ongebruikelijk veel drijfijs was.. Succes! Ik hoop dat jullie (de AM) onbeschadigd uit de strijd komt..!
  Spitsbergen was hier net ook in het nieuws. Een ijsbeer verslond een britse jongen van 17. Vier anderen zijn ernstig gewond. Het was hier net op het journaal. Ze waren met een groep op een eiland 25 mijl van Longyearbyen. Het blijft oppassen geblazen met die mooie maar ook gevaarlijke dieren..!

  http://www.thisislondon.co.uk/standard/article-23976117-polar-bear-kills-british-tourist-in-horrific-attack-by-hungry-animal.do

  Mooie tocht verder en behouden vaart!
  groet
  Friedeke

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vier × 2 =

Go top