Deception Island

21 januari 2008

21 januari 2008

Lokatie:  64 32 56 S 62 21 39 W

Morgens de 19e wilden we ankerop gaan bij Deception Island. Het ging allemaal erg zwaar en moeizaam. Na enige tijd kwam samen met onze ankerketting nog een tweede anker met ketting naar de oppervlakte…. Lagen we nu op een wrak met een anker?? We vonden het al opvallend dat de dieptemeter regelmatig afging, terwijl we toch op ruim 10 m diepte lagen…. We meldden het feit aan de Argentijnse basis, maar men reageerde erg lauw op dit bericht…. Waarom zitten ze daar ook alweer?? Veiligheid?? De avond ervoor was een groep van 4 Argentijnen gezellig aan boord geweest. Dit keer hebben wel Whalers Bay kunnen bezoeken. Een indrukwekkend oud walvisstation, waar nog veel te zien was.Het weer was niet best en met vrij slecht zicht begonnen we met de oversteek naar Trinity Island. Plotseling kwam er uit de mist een schip opdoemen: een Argentijnse oorlogsbodem kwam op ons af en maakte radiocontact: ze waarschuwden ons voor flinke ijsgang… Wij namen het luchtig op en zeilden vrolijk verder.

Tegen de avond ( het wordt nu toch redelijk donker) zagen we op het radar een groot ijsveld precies in de richting die wij moesten…. Heinz besloot een paar mijl terug te varen en daar bij te gaan liggen (zonder motor) en de ochtend af te wachten. Peter G., die wacht liep, stond buiten te kijken en hoorde opeens “branding bij een ijsberg?” Het bleken spuitende bultruggen te zijn..! Een prachtige nacht. De volgende ochtend, 20 januari, was het zicht wat beter en we gingen weer verder naar het zuiden. Opeens werd het weer mistig, begon het flink te sneeuwen en kwamen we in heel veel drijfijs ( pancake ice) terecht. Met alle ijsbergen erbij was het een schitterend gezicht! Plotseling kwam als een spookschip, de Europa, uit de mist tevoorschijn. Ze kruiste onze koers en verdween weer in de mist…. Bijna een onwerkelijk gezicht…

Uiteindelijk zijn we naar het wrak van een oude walvisvaarder gegaan en hebben de Anne-Margaretha langszij gelegd. In de loop van de  dag klaarde het op en konden we met de dinghy´s genieten van de spectaculaire ijsrotsen, ijsbergen en verlaten sloepen, die op de kant lagen. Piet had, zoals elke avond, weer heerlijk gekookt en we keken terug op (weer) een bijzondere dag! Maandag 21 januari, natte sneeuw…. en we zetten koers naar de Chileense basis bij Waterboat Point, aan het begin van Paradise Harbour. Varend door Gerlach Strait zien we veel spuiten van bultruggen. Florrie is vaak net een beetje te laat om ze te zien, maar bij de eerste de beste spuit zal Heinz haar er meteen met de haren bijslepen!! Het thuisfront krijgt weer de hartelijke groeten van iedereen!

Greet

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

een × vijf =

Go top