Nieuwsbrief Winter 2012

5 januari 2012

Anne-Margaretha Nieuwsbrief Winter 2012

Winter
De bomen hebben geen bladeren meer en de wind giert om onze oren… tot zover is het winter. Geen sneeuw en ijs nog dit jaar, alle voorspellingen ten spijt.
De Anne-Margaretha ligt weer in Spaarndam te wachten op haar “winterbeurt”. Door omstandigheden is er nog niet zoveel gedaan als we zouden willen. Binnenkort echter krijgt ze haar jaarlijks opknapbeurt en eind maart gaat ze op de helling voor de onderwaterinspecties en wordt ze weer geschilderd!

.

Seizoen 2012
Het vaarplan voor 2012 is natuurlijk al bekend: we steken weer over naar Noorwegen; langs de indrukwekkende Noorse fjordenkust trekken we zo langzaam aan naar het noorden. Bij Bodø steken we over naar de Lofoten en al scharrelend langs de idyllische inhammen en dorpjes gaan we verder naar het altijd gezellige Tromsø.
Hier beginnen we aan de oversteek naar Bereneiland, waar we weer aan land zullen gaan, terwijl de Anne-Margaretha zich in een door duizenden vogels bewoonde inham verstopt.
Na Bereneiland nog een dag zeilen en dan doemt Spitsbergen op: de eerste ankerplaats is bij het Poolse onderzoekstation aan de monding van de Hornsund, die nog vol ijsbergen zal liggen. We trekken er genoeg tijd voor uit om deze schitterende Sund te bekijken ( varend en wandelend).
We scharrelen een paar dagen zo langs de kust omhoog en belanden tenslotte in Longyearbyen: de “hoofdplaats” van Spitsbergen, waar ook 5x per dag vliegtuigen aankomen en vertrekken: tevens de startplaats van onze Spitsbergen reizen.
Uitgebreide informatie over de reizen, data, kosten zijn te vinden op onze site: www.annemargaretha.nl.

.

Ontdekkingsreizigers
Afgelopen jaar hebben we steeds meer gehoord en gelezen over de ontdekkingsreizigers die Spitsbergen als startplaats kozen om naar de Noordpool te gaan. Verschillende boeken werden op de Anne-Margaretha gespot ( en soms achtergelaten), gasten wisten allerlei verhalen te vertellen en het was natuurlijk geweldig om precies op die plekken te komen waar alles gebeurd was. Soms zijn er nog resten te vinden van deze avonturiers, net als de overblijfselen van de Nederlandse walvisvaarders uit de 16e/17e eeuw! Van vrienden van ons kreeg ik het boek: “Vijf jaar in ijs en sneeuw” van Sjef van Dongen, onze eerste ( en enige?) Noordpoolvorser, die op jeugdige leeftijd vijf jaar ( van 1923-1928) in Barentsburg ( nu een Russische enclave) woonde en werkte bij de Nederlandsche Spitsbergen Compagnie (Nespico). Hij is mee geweest op de barre tocht om Nobile te vinden, een Italiaanse generaal die met een zeppelin had geprobeerd de Noordpool te bereiken. Sjef van D. beschrijft minutieus het leven daar en zo krijg je een goed beeld van het harde leven.
Spitsbergen is voor ons inmiddels veel meer dan alleen een schitterende natuur: dit fascinerende land herbergt vele geheimen van onze voorvaderen..!

.

Informatie middag
Net als ieder jaar willen we graag vertellen over onze verre reizen. Voor iedereen die onze verhalen wil horen mét schitterende foto’s daarbij én voor mensen die overwegen om mee te gaan óf al geboekt hebben, houden we weer onze gezellige informatie middag.
Datum: zondag 19 februari 2012
Tijd: 14.00- 16.00 uur
Plaats: Hostel Haarlem Stay Okay
Adres: Jan Gijzenpad 3
2024 CL Haarlem
(Aan de randweg r. Velsertunnel)

.

Mail ons even als je komt: annemargaretha@planet.nl

We wensen iedereen voor 2012 een gezond, inspirerend en verbazingwekkend jaar!

Sportieve groeten van

Greet Dekker & Heinz Wutschke

.

! Zondag 8 januari vertelt Redmond O’Hanlon over de poging van ballonvaarder Salomon A.Andreé (in 1897) om de Noordpool te ontdekken vanaf Spitsbergen. Ned.2 20.20 uur Mis het niet!

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

achttien − 3 =

Go top