Nieuwsbrief oktober 2022

18 oktober 2022

Grote veranderingen..
Het is even stil geweest met nieuws van ons.
De reden was, dat Heinz en ik bezig waren met een grote stap, die we toch enigszins gedwongen (door onze leeftijd) moesten nemen: we hebben ons schip, de Anne-Margaretha verkocht aan een partnerbedrijf in IJsland.

Heimir en Belén kwamen op ons pad: zij zochten naar een schip om wereldwijd te kunnen varen met gasten.
Ze werden verliefd op de Anne-Margaretha en na lang dubben, of wij dit echt wilden, hebben we uiteindelijk de knoop doorgehakt.
Ons schip, een belangrijk deel van ons leven, zou in goede handen komen bij mensen die de toekomst nog voor zich hebben.
Ze nemen dankbaar het aanbod van Heinz aan, dat hij komend seizoen ( 2023) nog enkele reizen wil schipperen voor ze. Het onthechten hopen we zo rustig aan te doen.

Gemengde gevoelens
Het is moeilijk onder woorden te brengen wat er de laatste tijd door ons heengaat. Een grote rol speelt ook: hoe zullen we het onze gasten vertellen… Zoveel mensen die jarenlang met ons mee wilden zeilen; de reis van hun leven hebben gemaakt en die zich veilig voelden op ons schip en opgenomen in de groep. .. We gaan jullie enorm missen.
We zeggen steeds tegen elkaar dat het heus verstandig is, maar verstand en gevoel…

Heinz: We hebben 176000 NM met ons schip over de wereld zeeën afgelegd.
Het hoge noorden trok ons maar ook het diepe zuiden. De noordelijk ijszeeën, Noorwegen boven de poolcirkel, de wateren om Spitsbergen, Oost Groenland en zelfs de Russische wateren van Sint Petersburg naar het noordoosten, de Witte Zee en verder noord, de eilanden van Franz Josefland hebben we mogen bevaren; Iets dat gezien de huidige politieke situatie niet meer mogelijk is.
Ook naar het zuiden hebben we op eigen kiel de koers verlegd. Met peninsula Antarctica als zuidelijkste bestemming. De Drake Passage op zijn onstuimigst met stormen van meer dan 85 kn wind heeft ons laten zien hoe betrouwbaar ons schip is.
In de jaren die wij daar voeren is dat vertrouwen alleen maar sterker geworden. We hebben ongelofelijke landschappen en een rijkdom aan wildlife gezien. De Kanalen van Patagonië, de Galápagos eilanden, het Panama kanaal en al die eilanden van de noordelijk en zuidelijk Atlantische Oceaan hebben ons betoverd en waren een periode ons thuis.
We konden er met moeite afscheid nemen en kwamen graag weer op bezoek.
Al die jaren waren mogelijk doordat jullie, onze gasten en onze maten, meevoeren en met ons op expeditie wilden gaan. Dat vertrouwen dat jullie ons gaven en ook jullie inzet tijdens deze avontuurlijke reizen, hielpen ons alles tot een goed einde te brengen. Dank !
Het schip .., ze is een droom die wij gerealiseerd hebben. Een schil die wij bouwden om in te kunnen leven. Ik weet nog, dat tijdens een klimtocht hoog in de rotsen van Patagonië, de Anne-Margaretha diep onder ons voor ankers lag met lange lijnen aan de bomen. Heel klein in een woest en voor mensen niet leefbaar landschap. Dit perspectief gaf me het zicht op dat wat dit schip voor ons is: een kleine overlevingscapsule die het mogelijk maakt om deze planeet te verkennen.
Het was ons huis en we geven het verder aan nieuwe bewoners die hun dromen ermee zullen realiseren.”

Nieuwe eigenaren, bekend programma
In samenspraak met ons hebben Belén en Heimir een aantal reizen dezelfde laten zijn: de eerste reizen gaan als vanouds langs de Noorse kust naar Spitsbergen en daarna via de Lofoten naar IJsland, naar Húsavik, waar haar nieuwe haven zal zijn.

Programma 2023
Het volledige programma staat op de website, maar de boekingen gaan via Belén en Heimir lopen. Zodra hun website klaar is, komt hun link op onze site.
Je kunt contact  contact met hen opnemen.:
tilveraexpeditions@gmail.com
Tel. Belén: +35 484 109 06
Tel. Heimir: +35 489 317 51
Fijn is, dat Groenland weer in het programma opgenomen is!

Introductie van Heimir en Belén:
Belén en Heimir is een leuk stel dat samenkwam om dromen, passies en ambities te delen. Sinds ze elkaar in 2017 voor het eerst ontmoetten, hebben ze hard gewerkt om hun gemeenschappelijke levensdroom te verwezenlijken en nu is die eindelijk uitgekomen: een eigen zeilschip hebben om de wereldzeeën mee te bevaren.
Wat willen ze met het schip? Een eigen levensstijl creëren en delen, de schoonheid van onze planeet verkennen, henzelf en anderen uit dagen, om duurzaam en in harmonie met de natuur te leven, om in contact te komen met gelijkgestemde mensen en vrienden terwijl ze aan de wereld vertellen over het belang van het beschermen van onze oceanen.
Heimir komt uit Húsavík, IJsland. Hij is een ontdekkingsreiziger en zeeman in hart en nieren. Hij is al meer dan 20 jaar kapitein op walvistochten en expedities, voornamelijk in de Arctische gebieden. Hij is de hoofdkapitein van de prachtige hybride elektrische Schoener Opal, mede-eigenaar en manager van het familiebedrijf North Sailing. Met zijn gezagvoerdersbrevet kan hij nu wereldwijd zeilen.
Belén, oorspronkelijk afkomstig uit Spanje, is een mariene wetenschapper die de laatste tien jaar van haar leven heeft gewijd aan het bestuderen van de oceanen. Ze leidde projecten op het gebied van ecotoerisme, walvissen, akoestisch onderzoek onder water en burgerwetenschap.
Belén werkt ook als natuurgids en zeiler en heeft op verschillende plaatsen over de hele wereld gevaren, inclusief beide polen. Ze is de oprichter van “Ocean Missions”, een non-profitorganisatie in Húsavík, die mensen wil inspireren om de oceanen te beschermen door een mooie combinatie van wetenschap, onderwijs en zeilen. Ze haalt nu haar kapiteinsdiploma bij de Zeevaartschool Enkhuizen om de wereld rond te zeilen.

We wensen jullie het allerbeste en wie weet, kruisen onze paden elkaar weer eens.
Hartelijke groeten,
Greet en Heinz

4 comments

  1. Comment by Mariette

    Mariette Reply 19 oktober 2022 at 05:55

    Lieve Greet en Heinz,

    Pfffff, wat een nieuws. Het moet even landen. Nog altijd heb ik de beelden van de prachtige reis naar Spitsbergen in mijn hoofd en volgende week geef ik er op de De Hoop (roei en zeilvereniging ) een lezing over.
    Wat zal het jullie moeilijk vallen maar wat klinken de nieuwe schippers als goede rentmeesters van de prachtige Anna Margarheta. Ik wens jullie alle goeds.
    Veel liefs Mariëtte Keijser

  2. Comment by Govert

    Govert Reply 19 oktober 2022 at 06:56

    Dag Greet en Heinz, Wat een heftig en moeilijk besluit. Moedig dat jullie die stap toch gezet hebben en zo te horen goede nieuwe eigenaren hebben gevonden voor de prachtige Anne Margaretha. Veel sterkte komend jaar met de geleidelijke overdracht van de AM en hopelijk vinden jullie nieuwe manieren om zelf te blijven genieten van de arctische en antarctische gebieden van onze planeet. Ben heel blij dat ik deze zomer nog de kans had om met jullie een prachtige reis naar Spitsbergen te maken. Bedankt en veel geluk samen. Grt Govert

  3. Comment by wouter goedkoop

    wouter goedkoop Reply 19 oktober 2022 at 10:53

    Lieve Greet,

    wat een begrijpelijke maar ook emotionele beslissing. Begrijp jullie gevoelens maar al te goed. Hebben dit jaar ons Franse huis na 25 jaar verkocht!
    Zag laatst foto’s van onze zeiltocht in Friesland. Belangstelling?

  4. Comment by Loukie van Rijckevorsel

    Loukie van Rijckevorsel Reply 20 oktober 2022 at 15:06

    Wat een beslissing! Maar fijn dat jullie de Anne Margaretha hebben kunnen overdragen aan mensen die hart hebben voor het schip en voor de zee. Ik koester de mooie herinneringen aan de reizen met jullie en het is een prettige gedachte dat de mogelijkheid om nog eens aan boord te stappen nog even blijft. Dat doet me weer dromen.
    Met hartelijke groeten, Loukie

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zeven + vijf =

Go top