Nieuwsbrief mei 2015

11 mei 2015

NIEUWSBRIEF MEI 2015

Vertrokken uit Kaapstad

(foto: vanuit Kaapstad. Sigrid Burg)

Als wij Bevrijdingsdag vieren, wordt in Kaapstad de Anne-Margaretha van de kade losgemaakt, om een kleine 7 weken niet meer vast aan land te zitten…
De reis naar de evenaar en verder is begonnen. Nog enige duizenden mijlen te gaan, voordat ze midden juni op de Azoren arriveert.

Het schip is weer tot de nok toe volgeladen met voedsel en drinken. Dit keer logistiek ingewikkelder, want de grote koelkast beneden ( in de bilge) werkt nu niet meer. Het water wordt steeds warmer, dus onze reguliere koelkast en vriezer moeten het fris houden!
Veel creativiteit van de bemanning, die met vers- en blik weer een lekkere maaltijd op tafel moet zetten. We hebben er alle vertrouwen in!

Tussenstops: St. Helena en Ascension Island
Met een globe op tafel kan je de Anne-Margaretha bijna zien varen. Namen als Kaapbekken, Walvis Rug staan er te lezen. Ook zien we dat ze weer naar het westelijk deel gaan van de aarde. Ze passeren de Steenbokskeerkring en stevenen af op St. Helena. Als de wind geen spelbreker wordt, gaan ze daar aan land en bekijken waar Napoleon zijn laatste dagen doorgebracht heeft…
Net over de evenaar, dus eindelijk op het noordelijk halfrond ligt Ascension Eiland. Dit Britse eiland schijnt wonderschoon te zijn, dus maar afwachten of ze daar nog weg willen…

Toch moeten ze verder, want ze zijn nog niet op de helft van deze tocht!
Rond 19 juni zal de Anne-Margaretha weer in het vertrouwde haven van Horta (eiland Faial) afmeren.
We zijn benieuwd of ons schilderij, dat elke bijna zeiler hier achterlaat op de kade, nog te zien is..!

Azoren-Spanje-Kanaaleilanden-Nederland
De Azoren gaan we nog tijdens een 9-daagse rondreis verkennen! We bezoeken een aantal eilanden ( Sao Jorge, Terceira, Graciosa, Faial) en gaan op zoek naar potvissen, die ten zuiden van Pico nog steeds veel gezien worden!
De reis Azoren- La Coruña gaat via het eiland Sao Miguel, waar we nog afmeren en de tijd nemen het eiland te bezoeken.
In La Coruña begint ons laatste traject van onze 3e Wereldreis!
Dit wordt weer een fantastische reis over de Golf van Biskaje ( dolfijnen en walvissen!!), naar Frankrijk (oa St.Malo), Kanaaleilanden en via Dieppe naar Nederland. Het is volop zomer, dus we verwachten heerlijk weer!
Op alle drie de reizen zijn nog ( soms beperkt) plaatsen vrij.

Nieuw programma 2016
Het programma voor 2016 ligt alweer klaar en staat op de site met de uitgebreide beschrijvingen erbij! We gaan weer naar het hoge noorden van Noorwegen met een beetje aangepast programma.
De reizen naar Noorwegen en langs de Noorse kust zijn iets langer ( 1-2 dagen), om wat meer tijd te hebben om te wandelen/klimmen/genieten.
De altijd indrukwekkend mooie LOFOTEN reis eindigt dit keer in Harstad ipv Tromsø. Dat betekent qua zeilafstand minder mijlen, dus ook hier weer meer rust om van alles te ondernemen.
De tocht vanaf Harstad naar Spitsbergen is al volgeboekt, maar op Spitsbergen hebben we 2x een 13-daagse reis samengesteld, die weer adembenemend wordt!

Vanaf Spitsbergen gaat de reis via Bereneiland (eindelijk dat certificaat “naakt zwemmen in de Poolzee” halen!) verder naar de Noorse kust, waar we nog prachtige ankerplekjes weten waar ook heerlijk gezwommen, gevist kan worden. Deze reis eindigt in Tromsø.

En na Tromsø?
Waarschijnlijk huurt een groep het schip dan in voor een privé reis naar Groenland…
In september 2016 komt de Anne-Margaretha weer terug in Nederland.

EXPOSITIE SPITSBERGEN EXPEDITIE


Marloes van Pareren, Josta van Bockxmeer en Gerda van Bockxmeer exposeren foto’s, wandobjecten en tekeningen n.a.v. een expeditie naar Spitsbergen met de Anne-Margaretha.

Hun werk is te zien tijdens de Open Ateliers van de Westelijke Eilanden in Amsterdam. Deze worden gehouden tijdens het aanstaande pinksterweekend op 23, 24 en 25 mei.
Zij exposeren op het adres: Keerpunt 10 [nr 12 op de kaart van de Open Ateliers].
Kijk voor alle informatie op de website van de Open Ateliers:

http://www.oawe.nl/

We wensen iedereen een prachtig voorjaar!

Zeilersgroeten
Greet & Heinz

1 comment

  1. Comment by Herman en Sophia (A-18)

    Herman en Sophia (A-18) Reply 11 mei 2015 at 21:20

    wij krijgen steeds meer respect voor schipper Heinz. Wauw wat een lange reis en een doorzettingsvermogen. Goede vaart en tot in Haarlem !
    Gr Herman en Sophia

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 × 4 =

Go top