Nieuwsbrief maart 2013

15 maart 2013

ANNE-MARGARETHA NIEUWSBRIEF MAART 2013

De winter-werkzaamheden

Half maart alweer en de sneeuw valt nog gestaag naar beneden…. Vorige week even een warme belofte, maar… we laten ons niet uit het veld slaan, want het zeilseizoen komt er echt aan!
De Anne-Margaretha ligt nog in Spaarndam en ondergaat een flinke opknapbeurt! De motor wordt er volgende week in gehesen en de 2 nieuwe generatoren volgen. Alles moet weer lopen als een zonnetje voor járen.

Eind april/begin mei gaat ze ook weer op de helling voor de schilderbeurt en de jaarlijkse inspecties.

Half mei vertrek uit IJmuiden

Iets later dan andere jaren gooien we weer de trossen los en varen we bij IJmuiden het zeegat uit. Nu niet direct noord naar Noorwegen, maar we zeilen dit keer via het Duitse Wad, het Kielerkanaal, de Oostzee met het liefelijke Bornhom (foto) en schilderachtige, piepkleine Christianø  naar Stockholm.
Op deze leuke en mooie reis van 14 dagen hebben we nog een aantal vrije plekken! Houd je van afwisselen een lekker stuk zeilen, wandelen, oude cultuur opsnuiven en uiteindelijk aankomen in het heerlijke Stockholm, dan is deze reis heel geschikt voor jou!

Data: 16-29 mei

Kijk voor alle verder informatie bij Vaarprogramma 2013

Oversteek naar Rusland+ vaartocht door Rusland

Vanuit Stockholm maken we een prachtige reis via Estland (Talinn) en de Finse Scherenkust naar St.Petersburg. Deze heerlijke reis was in oktober al volgeboekt!

In St.Petersburg aangekomen worden we verwelkomd door de Russische organisatie Rusarc 80dg.
Zij heeft ons uitgenodigd om als eerste(!) Nederlands zeilschip mee te doen aan een heel speciale zeiltocht.
De tocht bestaat uit 2 delen: eerst varen we gezamenlijk met een aantal andere zeilschepen (Russische, Poolse, Finse, enz.) vanuit St.Petersburg via rivieren, grote meren (o.a. Ladoga en Onega) en kanalen naar de Witte Zee. We bezoeken oude kloosters, oude dorpen en laten ons verrassen door de Russische cultuur en gastvrije bevolking.

Dit wordt een zeer bijzondere reis, die zelfstandig nauwelijks ondernomen kan worden, omdat de Russische autoriteiten (nog altijd) heel voorzichtig zijn met het afgeven van vergunningen. Onder de paraplu van Rusarc 80 ( de voorman Daniël is een beroemdheid in Rusland omdat hij de eerste Rus(sische zeilboot) was die een rondje Noordpool heeft gemaakt een paar jaar geleden. Dat heeft vele deuren geopend.) Hij wil graag ook westerse (lees hier: Nederlandse) schepen de kans geven de ongereptheid van dit gebied van Rusland te leren kennen.

De reis eindigt met een afscheidsfeest in Arkhangelsk. (goed te bereiken met het vliegtuig!)

Op deze reis, die 22 dagen duurt hebben we nog steeds een paar plekken vrij.

Data: 15 juni- 6 juli

Kijk voor alle verder informatie bij Vaarprogramma 2013

Ons noordelijkste zeilavontuur!

Rusarc 80 dg(80 degrees) heeft nog meer spannende tochten op het programma staan: de noordelijkste zeilrace ter wereld!
Denk niet aan een fanatieke race, maar meer een gezellige, elkaar af en toe ondersteunende wedstrijd waar “meedoen is belangrijker dan winnen” absoluut het motto is
We zetten vanuit Arkhangelsk koers naar de noordelijkste eilanden groep ter wereld: Franz Josef Land. Nova Zembla laten we aan onze stuurboord kant liggen en we zeilen tot boven de 80 graden NB
Deze eilandengroep is al in bezit geweest van diverse landen, maar sinds lang is deze archipel Russisch en omdat het een beschermd natuurgebied is, waar o.a. enkele wetenschappers onderzoek doen naar het effect van het veranderende klimaat op de polen, is dit gebied zeer ongerept.
Wij krijgen ca. 8 dagen daar een rondleiding van biologen en kunnen genieten van de immense stilte, vergezichten én natuurlijk het dierenleven. De kans is zeer groot dat we ijsberen zien en walvissen, walrussen enz.

Na al dat moois in een gebied dat voor bijna niemand toegankelijk is… zeilen we terug naar het Russische vaste land: Moermansk. Ook hier verwachten we de voorlaatste avond van de reis een slotfeest.
Door een annulering van een groep(je) hebben we nog enkele vrije plekken op deze reis!

Data: 7-28 juli
Kijk voor verdere informatie bij Vaarprogramma 2013.

Spitsbergen

Vanuit Moermansk gaat de reis verder naar Noorwegen (Kirkenes) en van daaruit een prachtige reis ( 9 dagen) naar Spitsbergen(Longyearbyen). We zeilen daar nog 12 dagen rond en verkennen dan de west/ noord kust van Spitsbergen. Zo langzamerhand kennen we heel veel prachtige, verscholen plekjes op Spitsbergen, waar de meeste schepen ( te groot…) niet kunnen komen.
Op beide reizen is nog plaats.
Op onze site staat het volledige Vaarprogramma van de late zomer- het najaar.

De zon is inmiddels doorgekomen…, dus voor nu wensen we iedereen een mooie, optimistische start van de lente en wie weet ontmoeten we elkaar in de toekomst op de knusse Anne-Margaretha!

Zeilersgroet,

Greet Dekker & Heinz Wutschke

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 × 5 =

Go top