Nieuwsbrief juli 2016

1 augustus 2016

NIEUWSBRIEF JULI 2016

Anne-Margaretha heeft Spitsbergen verlaten
De reizen in Spitsbergen zijn weer voorbij dit jaar.
Heel wisselende tochten waren het, waarin we vooral tijdens de eerste reis zagen, dat door de bijzonder zachte winter, zonder zee-ijs in de fjorden aan de westkust, weinig ijsberen te zien waren… Tijdens de eerste reis zelfs geen enkele, maar bij de 2e reis gelukkig nog 4.
De warme Golfstroom doet zijn werk en bezorgt de Isfjord (waar Longyearbyen aan ligt) zulke hoge temperaturen ( ca. 4-5º C), dat dichtvriezen er niet meer in zit. Misschien is het een tijdelijk verschijnsel, maar we vrezen dat het toch aan de Global Warming ligt.

De blauwe vinvis!
Prachtig was dit seizoen ( beide reizen) de ontmoetingen met een aantal blauwe vinvissen aan het begin van de Isfjord! Tijdens de 2e reis hadden we die dag zulk prachtig weer dat alle kleuren heel goed te zien waren en elke twijfel: zijn ze het wel, of zijn ze het niet…, verdwenen! Onmiskenbaar de grootte, de blows en de licht gevlekte huid. Bijna onwerkelijk om deze grootste zoogdieren op aarde zo vlak bij je schip te zien zwemmen!

IJsberen in de haven van Ny Ålesund…
IJsberen in Mushamna (Woodfjord) zijn we min of meer “gewend” , een ijsbeer sjokkend langs een klif in de Krossfjord is ook bijzonder, maar niet helemaal onverwacht.
Op weg naar Ny Ålesund echter, nog een paar mijl te varen, kregen we via de VHF de oproep te horen: “Sécurité, sécurité: 2 polar bears in the harbor ( van N.Å/Kingsbay)..! Als we er iets eerder waren geweest, hadden we een moeder beer met jong praktisch langs ons schip gehad.. We zagen ze nu nog het dorpje uit deinen richting de gletsjer. Wat een prachtig gezicht!

Naar Noorwegen en Groenland + IJsland
Onze laatste reis dit jaar gaat naar Tromsø, waar de Anne-Margaretha een aantal weken in de goede handen van Clare en James komt. Zij varen met een groep naar Groenland, IJsland, Schotland en tenslotte weer naar Nederland, waar ze begin september worden verwacht.
Spannend voor hen en spannend voor ons… We hebben er vertrouwen in!

Seizoen 2017-2018
Het programma 2017-2018 is helemaal te zien in de 4 talen op onze site. Er is al veel belangstelling geweest voor de diverse trajecten. Sommigen staan al voorlopig geboekt en kunnen hun boeking vanaf 1 augustus definitief maken.
Op 1 augustus staan de inschrijvingen voor alle reizen open! Diegenen die zich al voor-aangemeld hebben, krijgen dan een boekingsformulier opgestuurd ( of kunnen het zelf van de site halen).

In het najaar nog een weekje racen met the Race of the Classics for Young Professionals en dan gaat voor ons de winter-stop in. Natuurlijk zal er als altijd weer flink aan het schip geklust worden. Prioriteit dit jaar: al het lakwerk binnen moet gebeuren. Heb je zin een dag gezellig mee te helpen? Je bent enorm welkom!! Laat even weten wanneer je kunt.

We wensen iedereen nog een heel mooie voortzetting van de zomer toe!

Zeilersgroeten,
Heinz en Greet

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

drie + 14 =

Go top