Nieuwsbrief juli 2015

19 juli 2015

 • Sam zwemt naast walvis. Golf van Biskaje
 • 1e prijs Anne-Margaretha Race of the Classics

NIEUWSBRIEF JULI 2015

Op weg naar huis! (foto: walvissen op de Golf van Biskaje rond de Anne-Margaretha)

Zondag vertrekt de Anne-Margaretha voor het laatste traject van deze wereldreis! We zeilen vanaf La Coruña over de Golf van Biskaje naar Frankrijk en hopen natuurlijk weer walvissen en dolfijnen tegen te komen… De tocht vanaf de Azoren naar Spanje was heel bijzonder. Heinz beschreef het mooi:

13 juli 02.00 uur De koelte van de nacht haalt de slaap uit mijn ogen. Boven mij is het oneindige met sterren die je laten kijken, kijken …. De schroef trekt spiralen van groenig licht door het fosforescerende water. Ik word opgeschrikt door het geluid van regen en verbaasd kijk ik om en zie dat er duizenden kleine inktvissen uit het water springen… en bij het induiken de zee schuimend laten oplichten. Mijn gedachten gaan naar de potvis die we gisteren zagen. Er is hier meer leven dan verwacht!

13 juli 06.30 uur Annet roept door mijn luik: orka’s!! Ik sta op, schiet in wat kleren, grijp de camera en ren naar buiten. Een groep van 7 orka’s zwemt dicht bij het schip. Het mannetje met zijn hoge rugvin duikt af en toe met twee anderen de diepte in en komt na een kwartier weer aan de andere kant van het schip omhoog. Zijn rugvin is duidelijk van de andere te onderscheiden door een beetje gekreukeld te zijn . Een ander mannetje heeft een ongeschonden prachtige vin maar is iets kleiner; duidelijk jonger. De meeste indruk maakt op mij de matriarch. Haar rugvin is aan de achterkant gekarteld en begroeid met mosselen. Ze leidt de groep. Vrouwelijke orka’s worden pas na 30 jaar vruchtbaar en zijn dat tot hun 50 ste en ze zijn met hun rijke levenservaring de leider van de groep totdat ze met 80/90 jaar naar het walhalla gaan. Samuel gaat uit zijn dak als een jonge orka onze schroef komt inspecteren. Hij zwemt mee, gaat dan op zijn zij liggen en bekijkt de kijkers. Dit gaat nog een tijdje door, totdat wij en zij besluiten andere koersen uit te gaan. Ik ga weer naar bed en vind een droomloze slaap .

Begin augustus in Nederland De laatste reis gaat naar Frankrijk en de Kanaal Eilanden. Het schip is vol en we verwachten ze 2 of 3 augustus weer bij de sluizen van IJmuiden te zien! Het schip gaat na Sail Amsterdam een paar dagen op de helling voor het nodige onderhoud en alle keuringen.

The Race of the Classics for Young Professionals
We zijn na enkele jaren van afwezigheid weer gevraagd met deze race mee te doen. Mensen van het Ministerie van Economische zaken komen in oktober 5 dagen aan boord en we proberen dan alles uit het schip te halen om op een eervolle plaats te eindigen! (Enige jaren geleden hebben we eens een traject gewonnen en die 1e prijs, een prachtig modelscheepje, staat altijd in onze stuurhut. Ze heeft alle stormen met ons prima doorstaan..!)

Het Vaarprogramma voor 2016 Meteen na het plaatsen van het nieuwe programma op onze site kwamen de aanvragen voor een of meerdere trajecten al binnen. Het is misschien nog ver weg, maar als je een bepaalde reis graag mee wil, moet je niet te lang wachten met boeken.
Het Vaarprogramma 2016 staat op de site! We wensen iedereen nog een heerlijke zomer en we hopen jullie weer in goede gezondheid op een van onze reizen te treffen. Zeilersgroeten,

Greet en Heinz

1 comment

 1. Comment by chris

  chris Reply 18 juli 2015 at 09:41

  Dag Heinz, Margriet, Annet, alle anderen,

  Ik heb met een jaloerse blik jullie vervolgreis na Ushuaia gevolgd. Wow! Wil zo weer mee met jullie noordelijke trip, maar moet eerst kijken of het kan.

  Succes met Sail, the Challenge en behouden thuisvaart!

  Hartelijke groeten
  Chris
  @Thuistoerist

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 × 4 =

Go top