Nieuwsbrief augustus 2013

4 augustus 2013

Nieuwsbrief augustus 2013

Anne-Margaretha

Terugblik op de Rusland reis

Sint-Petersburg-Arghangelsk

Zo’n 7 weken hebben we in Rusland doorgebracht: eerst 3 weken een culturele reis dóór Rusland en daarna 3 weken de reis/race naar en vanaf Franz Josef Land ( ca. 81º NB).

De reis vanaf Sint Petersburg ging over immense meren, over rivieren én door het (toch beladen door zijn ontstaansgeschiedenis) Belomorsk kanaal naar de Witte Zee met de havenstad Arghangelsk..
Rusarc R80 organiseerde deze reis voor de 3e keer en de Anne-Margaretha was het eerste Nederlandse schip dat uitgenodigd was om deze reis mee te maken.

Veel pers…
Wat voor ons een “gewone”, interessante reis leek, was voor de Russen iets zeer bijzonders. De pers liep uit voor dit evenement en tot onze verbazing moesten Heinz en ik regelmatig verschijnen op persconferenties én kregen we allerlei pers aan boord bij de Parade of Sail die op de Neva in St.Petersburg voor aanvang van
de reis werd georganiseerd. Was dit nu zó belangrijk, werd dit niet wat overtrokken gepresenteerd?

In St.Petersburg kwamen de gasten vol verwachting aan boord en om 02.00 uur ’s nachts zouden de bruggen opengaan voor onze vloot ( en alle andere nachten ook: bruggen overdag laten draaien in de verkeerschaos die er altijd heerst, zou onverantwoord zijn…).De nachten worden half juni niet meer helemaal donker en door de sprookjesachtig verlichte gebouwen en bruggen was het een bijzondere uittocht.
Twaalf schepen deden mee met dit evenement.


Bruggen en sluizen

Bruggen, die nooit draaiden ( alle vrachtschepen konden er precies onderdoor en zeilschepen komen hier nooit…) gingen piepend en krakend omhoog, nadat zo’n 10-15 man van alles had losgekoppeld én de zon al onder was,( anders was het ijzer te warm!). Het was een belevenis. (Net als de 19, vaak dubbele, dus ca. 30 sluizen van het Belomorsk kanaal met slechts 1 plek per schip om vast te maken… Applaus voor alle harde werkers aan boord, die tenslotte als een geolied team samenwerkte en de Anne-Margaretha binnen heel korte tijd aan- en afmeerde!!

Russisch-orthodoxe kloosters
Bij het grootste (zoetwater)meer van Europa, Lake Ladoga, was een maritiem festival voor ons georganiseerd. Daarna naar het volgende meer: Onega en het eerst bezoek aan een eiland met een Russisch-orthodox klooster Valaam). Indrukwekkend hoe de kloosters, die in de jaren “40-”90 van de vorige eeuw onteigend waren door het communistische regime en dienden als strafkampen/gevangenissen en die behoorlijk vernield werden, weer liefdevol hersteld worden door monniken en vrijwilligers. Dit is toch een stuk Russisch cultureel erfgoed dat het waard is om goed bewaard te blijven.
Meer indrukwekkende kloosters (Kihzi, Solovetsky)volgden op deze tocht.
De vrouwen moesten zich elke keer aanpassen: rok ( oid) aan en hoofddoek om. Ach, het was wel grappig om te zien hoe we er met z’n allen bijliepen….

De Witte Zee: zeilen!
Tijdens de reis naar de Witte zee hadden we maar een paar keer kunnen zeilen ( wél met goed wind ruim van achteren, dus spinnaker op en verder bijna alle zeilen die we hebben, oa het bezaan stagzeil.) Op de Witte Zee eindelijk echt lekker zeilweer. We werden zelfs verrast door een aantal beluga’s: een teken dat we weer richting open zee gingen!

In Arghangelsk hebben we van onze gasten afscheid genomen. Iedereen keek terug op een zeer geslaagde reis.

Naar Franz Josef Land

Deze reis stond meer in het teken van zeilen. Het was tenslotte een Race. Vijf van de twaalf schepen deden mee met dit evenement. Helaas waren de weergoden ons niet erg goed gezind en liet de wind het na een paar dagen helemaal afweten. Om nu niet te weinig tijd voor Franz Josef Land te hebben, hebben we uiteindelijk de motor erbij gezet en zijn we naar het noorden gevaren.

De Anne-Margaretha is ca. een week op de diverse eilanden geweest. We waren verplicht de landingen olv een ranger te doen, maar die voegde ook weer informatie toe.Nadat we met mist aangekomen waren, ging plotseling het witte gordijn open en we waren allemaal onder de indruk van deze indrukwekkende natuur, inclusief de vele walrussen rondom het schip én 2 ijsberen!
Op de terugweg naar Moermansk sloot de mist de eilanden weer zorgvuldig af..!
Ook nu stond de wind óf verkeerd óf was hij helemaal afwezig. Genietend van walvissen en dolfijnen hebben we met de laatste liters diesel Moermansk bereikt. De gasten werden uitgewuifd en de Anne-Margaretha kon weer bevoorraad worden voor de volgende reis.

Moermansk
De havenautoriteiten hebben het ons helaas niet erg aangenaam gemaakt de dagen dat we er waren: zij vonden dat wij ( lees Rusarc R80) de reis naar Franz Josef Land niet hadden mogen maken. Elk schip/bemanning werd beboet en na lange ondervragingen mocht de Anne-Margaretha afgelopen dinsdag gelukkig nog net op tijd vertrekken naar de volgende haven: Kirkenes.

Ondanks alle vergunningen, interesse van de pers ( kranten, tv, radio), alle openheid over onze reisplannen, meent men in Moermansk, dat er bij hen andere wetten gelden. Moermansk legt alle zeilschepen die er binnen komen aan de ketting en bedenkt dan wat ze fout zouden hebben gedaan.
Nee, Moermansk zal ons niet meer zien.

(Meer lezen over onze reis door Rusland? Kijk bij Reisverhalen, Zomer 2013 )

Naar Spitsbergen!

De Anne-Margaretha is nu op weg naar Spitsbergen. We gaan daar ook weer een prachtige reis maken. De nachten worden dan al donkerder en we verwachten veel van het speciale licht dat dit zal opleveren!

Vanaf Spitsbergen (27 augustus- 7 september) hebben we nog 2 vrije plekken. Als je zin hebt, neem dan snel contact met me op!

De Lofotenreis is volgeboekt en de reis naar Bergen ook.
De zeiler, die een leuke oversteek wil meemaken naar Nederland ( v.a. Bergen) kan zich nog inschrijven voor dit laatste traject: 4-15 oktober. Kijk bij Vaarprogramma 2013 waar we precies heengaan!

Seizoen 2014-2015??

Wat zijn de plannen voor het volgend seizoen, 2014-2015? We zijn druk bezig met het definitief maken van onze plannen. Zodra we zeker weten wat het wordt, melden wij ons weer!!

Zeilersgroeten,

Greet & Heinz

(Binnenkort komt een groot deel van onze foto’s op de site, incl. de foto’s van de Franz Josef Land reis!)

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

7 + acht =

Go top