Maandag 1 juli 2013 De Solovetstky Archipel

1 juli 2013

Deze archipel ligt in de Goelag (Archipel), een gebied met een zwarte geschiedenis. Nooit worden hier (westerse) buitenlandse toeristiche jachten toegelaten… Dankzij de goede relaties van Rusarc met belangrijke ministeries is die vergunning er toch voor ons gekomen. Het eerste Nederlandse jacht, de Anne-Margaretha, mocht door het Belamorski kanaal. Gewapende bewakers op de ca. 30 (!) sluizen en het verbod om het schip te verlaten in de sluis..! De natuur is schitterend, net als het weer. Meestal varen we langs beboste eilanden en soms passeren we een dorpje met houten huizen en zeer enthousiaste mensen, die juichend en klappend aan de kant staan als we passeren. Een heel apart gevoel.

Na 3 dagen sluizen en bruggen komen we aan op de Witte Zee. Wég dazen en muggen!! Met een stevige wind half achter spuit de Anne-Margaretha, eindelijk weer onder vol zeil met ruim 10 kn. naar de Solovetsky Eilanden. Op het hoofeiland staat een groot indrukwekkend klooster uit de 14e eeuw, dat na lange jaren van “misbruik” voor gevangenen in de Stalintijd en onteigening door het communistische bewind in de jaren “50 tot “90, weer teruggegeven is aan de monniken. Sinds die tijd wordt er druk gewerkt aan het herstel. Veel staat in de steigers, net als bij de andere kloosters die we bezocht hebben.

Een museum vertelt over de gruwelijke geschiedenis hier. Eenmaal als gevangene hier aangekomen restte slechts één lot: dit eiland nooit meer levend verlaten, na een zeer zwaar leven.

We zien uiteraard nog veel restanten van die geschiedenis hier.

Iedereen aan boord is zich bewust van deze geschiedenis én van het feit dat wij weer geschiedenis schrijven door hier te zíjn!

Het is een bijzondere reis met een prettige groep mensen aan boord en weergoden die ons gunstig gezind zijn!

Alle thuisfronten worden hartelijk gegroet!

Greet

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vier × vijf =

Go top