Koken op de Drake

27 januari 2008

27 januari 2008

Lokatie: 60 54 6200 S  65 07 2600 W

We varen sinds gisteren weer op de Drake Passage; het kan er flink te keer gaan. Niet alleen door de veel voorkomende harde wind, maar ook door de deining van voorafgaande stormen. Dat stelt enerzijds eisen aan de magen van de passagiers (op de heenweg enkele mensen met zeeziekte, een paar andere even van de leg) als aan de acrobatische gaven van de kok; de pannen zijn wel vastgezet aan het fornuis, maar verder kan alles door de lucht vliegen. Alles wat je neerlegt, een snijplank, een mes, gesneden groente etc, het kan allemaal het volgende moment op de grond liggen als je het niet op een antislipmatje of in een vastgezette schaal hebt gedaan.

Een hilarische scene achteraf was dat ik op de heenreis op de Drake in een rollend schip bij windkracht 9 de vrieskast opendeed en de helft er uit vloog, ik werd gekegeld door bevroren kippen. En het was een heel gevecht om het weer terug te krijgen, voor alles wat ik terugstopte vlogen er weer twee uit. Terwijl ik mijzelf met een hand vast moest houden en de vrieskastdeur in de gaten moest houden die steeds open en dicht klapte. Comedy capers. Bij het koken op de Drake houd je als kok rekening met de gesteldheid van je mede-opvarenden; niet te zwaar of te vet koken, niet scherp.Gisteren bij voorbeeld (noordwest 5, stevige deining, 5 bleekneuzen): gekookte rijst met doperwten en Chicken á la King(kipfilet in roomsaus met mais en champignons) en voor de lui met stevige trek Dal erbij (indiase linzenpuree). Vanavond wordt het pasta met een ragout van rundvlees en bospaddestoelen en een bietensalade. Daarnaast worden er iedere dag ook twee broden gebakken.

Piet

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 × 5 =

Go top