Impressie

17 maart 2008

17 maart 2008

Palmzondag in Patagonië…. We worden af en toe voor de keuze gesteld: de Matthäus Passion (voor de liefhebbers), of walvissen en een groot, ´schilderachtig´ wrak…. Varend door Patagonië word je elk uur verrast door een nieuwe belichting, ruigere bergformaties, indrukwekkende gletsjers, wijdsheid en stilte.

Ik was benieuwd of ik niet te veel verwend zou zijn door Antarctica, met zijn onbeschrijflijke schoonheid. Wat zou Patagonië toevoegen op mijn netvlies, mijn wezen… Gewend aan de bergformaties en fjorden van Noorwegen had ik een voorstelling van het landschap. De bergen in Patagonië zijn echter nog ruigere granietformaties, met voortdurend gletsjers die verder reiken dan het oog in eerste instantie kan zien. We zijn een nietig bootje dat door de brede wateren vaart. Een tegenligger passeert op mijlen afstand. Bijna altijd worden we vriendelijk opgeroepen. (Wat doen die Nederlanders hier, zo ver van huis?) Altijd een gezellig praatje en de vraag of ze ergens mee kunnen helpen. De ware zeemansgeest!

Iedereen geniet van de natuur. Af en toe zien we een groepje bultruggen. Ze blijven even bij ons in de buurt en verdwijnen dan weer diep in de golven en zwaaien ons vaarwel met hun staart. Dartele zeehondjes komen nieuwsgierig naar het schip toezwemmen en ze buitelen over elkaar heen, om de eerste te zijn. Albatrossen vliegen statig om ons heen en een klein vissersbootje af en toe maakt de puurheid van dit deel van de wereld compleet.
Soms zeilen we dag en nacht door, om toch wat noordelijker te komen. Andere nachten liggen we, zonder uitzondering, in een sprookjesachtige Caleta (= baai, of cove), waar geheimzinnige bomen op de kant staan en grote kelpbladeren rustig in het water wuiven.

De leeftijden variëren van 46 tot 76 jaar. Een gemêleerde groep, die toch zo langzamerhand aaneen gesmeed wordt. Iedereen heeft zo zijn of haar taak bij het ankeren. Orders worden nauwelijks meer uitgedeeld: iedereen staat automatisch op zijn/haar post.

Het weer is, zoals dat hoort in deze streek, wisselend: soms prachtig en soms regen en wind. Nooit saai dus.
We gaan weer verder naar het noorden, waar we nog veel moois gaan zien.
Het thuisfront krijgt de hartelijke groeten van de hele crew.

Greet

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

15 + 2 =

Go top