Hoe…

17 augustus 2011

Hoe kan je kleuren schilderen met woorden…? Hoe kan je weergeven wat het met je doet .dit landschap met al zijn nuances , uit de verte zijn contrasten tussen zwart en wit. Dichtbij alle kleuren die stenen kunnen geven gemengd met het zachte groen van de bloeiende toendra. Lopend zie je de bloemen klein maar uitbundig de zomer in zich zuigen met felle kleuren nieuw leven creëren, na een lange winter. Ik ben geraakt door de veerkracht van het leven hier.
Op mijn ankerplek hier in de van Keulenhamna zie je de gelaagdheid van de bergen, getuigen van lang verloren tijden met ander leven door het vrijgeven van fossielen waar je overheen loopt aan het strand. Op sommige stranden zie de sporen van slachtpartijen van nog niet zo lang geleden, toen het leven hier nog uitbundiger was met duizenden walvissen en honderdduizenden robben en walrussen aan de stranden. Tot onze voorouders er een eind aan maakten…: stranden met witten botten getuigen ervan.
In deze Arctise woestijn zie je ook dit leven door de jaren van rust weer terugkomen, hoewel langzaam.
Als ik aan land loop, ben ik soms getroffen door de stilte. Geen wind, niets dat beweegt… alleen het kloppen van mijn hart. Als ik over het strand loop, over drijfhout stap realiseer ik me hoe lang dit hier al ligt: honderden, misschien al duizenden jaren. Niemand die het meeneemt, oppakt, gebruikt. Ik ben in een oerlandschap waar de mens een periode kan zijn, een seizoen, maar eigenlijk alleen maar gast is.
Heinz

1 comment

  1. Comment by Marieke Linders

    Marieke Linders Reply 16 september 2011 at 13:51

    Heinz, wat een literaire beschrijving geef je van een landschap. Op verre afstand in ruimte en tijd kan ik er toch van genieten.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zeventien − zestien =

Go top