15 mei 2015
Zeilen, zagen & zitten op 021° 29.4S/002° 12′.4 E , 22.17 uur Boordtijd, 20.17 uur UTC
Niet iedereen kan zich iets voorstellen bij een zeilreis van enkele weken. Om eerlijk te zijn, had ik (Esther) daar ook geen idee van voordat ik aan deze reis begon. Daarom voor de liefhebber, vandaag een kijkje achter de schermen: hoe ziet de gemiddelde dag aan boord van de Anne Margaretha eruit?
Over het algemeen is iedereen tussen 11 en 19 uur ‘op’. In die periode vinden de meeste activiteiten plaats. Om te beginnen worden de zeilen gezet die passen bij de actuele weersomstandigheden en de te volgen koers. Voor het zetten van een aantal zeilen is het handig om dit met de gehele bemanning te doen. Ieder heeft z’n eigen taak en Heintz coördineert zodat alles op het juiste moment in de juiste volgorde plaatsvindt. Het vergt enige oefening en inzicht, maar zo langzamerhand beginnen de handelingen redelijk ‘geolied’ te verlopen. Het belangrijkste is dat we er met elkaar plezier in hebben en dat er zowel voor ‘moppers’ als voor moppen ruimte is.
Gedurende de dag worden de zeilen indien nodig aangepast en aan het einde van de dag wordt de tuigage ingesteld voor de nacht om, wanneer nodig, gedurende de nachtelijke uren weer te worden aangepast. Kortom: zeilen is een ongoing process.
’t Verdere leven aan boord
Naast het zeilen vinden tijdens deze uren ook de ‘roosteractiviteiten’ plaats: het maken van lunch en avondeten, het afpompen van de vuilwatertanks, voorraadbeheer, schoonmaken en brood bakken. Iedereen heeft elke dag een andere taak en vaak helpt de één de ander een handje mee. Vooral het koken is een gemeenschappelijk iets, niet in de laatste plaats omdat niet iedereen een geboren keukenprinses is…., bovendien is het elke dag weer een uitdaging om met de beperkte voedselvoorraden iets gezonds en lekkers op tafel te zetten. Tot nu toe lukt dat prima. Samuel heeft onlangs een tonijn gevangen van 4 kilo, waar we drie maaltijden van hebben kunnen bereiden! De tonijn heeft de naam Günther gekregen en is dus inmiddels in ‘fish heaven’.
Takenboek EZS
Bovenop de roosteractiviteiten houden Piet en ik ons ook nog bezig met opdrachten die in het takenboek staan dat we bij de diploma-uitreiking van de Enkhuizer Zeevaartschool hebben meegekregen. Die taken dienen we onder toeziend oog van een kapitein uit te voeren teneinde het vakbekwaamheidsbewijs te krijgen voor de functie van Stuurman beperkt vaargebied voor schepen tot 500 ton. Sommige taken vragen expliciet aandacht, andere taken behoren tot de dagelijkse werkzaamheden, al met al houdt het ons letterlijk en figuurlijk ‘van de straat’.
En verder…
Je zou het bijna niet denken, maar in die uren dat we op zijn, vinden we ook nog tijd om een dutje te doen, muziek te luisteren, te lezen, gesprekken te voeren en naar de oceaan te staren wachtend op die ene walvis…..
Buiten de uren 11 en 19 uur zijn feitelijk alleen de wachten up & running. De rest slaapt, bereidt zich voor om te gaan slapen of wordt wakker. Het is dan relatief rustig aan boord. Één wacht staat per definitie een half uur aan het roer (stuurautomaat wordt niet gebruikt) , de andere wacht zorgt voor thee, het invullen van het logboek, het lezen van de berichten die binnenkomen via de INMARSAT-C, het bestuderen van de sterrenhemel, het verrichten van onderhoud- en reparatiewerkzaamheden, etc. Elk half uur wisselen de wachten onderling en dat doen ze vier uur lang tot de volgende wacht zich meldt.
Dan vindt de wachtoverdracht plaats en wordt de wacht afgelost.
Esther K.
Laat een bericht achter