Bye bye Spitsbergen

20 juli 2016

De Spitsbergen reizen

18 juli 2016

Spitsbergen

Een indrukwekkende, winderige reis náár Spitsbergen via Bereneiland werd beloond met 2 ijsberen in de Hornsund ( Zuid Spitsbergen) jagend op robben. Beluga’s bij een gletsjer, enkele rendieren vele vogels en een indrukwekkende omgeving maakten deze reis compleet!
Nu moesten de 2 Spitsbergen reizen naar het Noorden nog beginnen..!

1e Spitsbergen reis

Tijdens de eerste reis, waar oa een familie uit Australië ( met 2 zoons van 6 en 8 jaar) mee zeilde en een echtpaar uit Nieuw Zeeland, ontdekten we wat global warming hier al doet… De warme golfstroom wordt steeds sterker voelbaar en de westelijke fjorden, waaronder de grote Isfjord, waar Longyearbyen aan ligt, vriest de laatste jaren niet meer dicht. Volgens Rolf Stange, een bekende gids hier, was het water 4 tot 5 graden deze winter.
De gevolgen zijn: geen rustplaats voor de diverse robben op het ijs en daarom geen voedsel voor de ijsberen. Het werd ons duidelijk dat de meeste beren zich ver terug getrokken hadden naar het koudere oosten van Spitsbergen en naar het pakijs ( ca. 100 mijl ten noorden van Spitsbergen).
Helaas zwemt in dit beschermde natuurgebied de Minke whale in het water… en daar mag vrijelijk ( met enige quota) gejaagd worden op deze prachtige dieren, die vervolgens op het menu staan van de lokale restaurants. We blijven dit onverteerbaar vinden.
Lichtpunt: op de terugweg tijdens de eerste reis hadden we een ontmoeting met de zeldzame Blue Whale, het grootste zoogdier op aarde! Reis geslaagd!

2e Spitsbergen reis
Weer een zeer internationale groep aan boord: veel jonge mensen ( met veel te drukke banen…) kwamen genieten van de rust én het gedwongen offline zijn!
Meteen bij het uitvaren van de Isfjord werden we, in stralend weer, begroet door 2 Blue whales. Het geluk was met ons! Na de Magdalena fjord, het vertrouwde Sallyhamna natuurlijk een bezoekje aan Moffen ( > 80° NB), het walrussen eiland, waar je op gepaste afstand kunt zien hoe de lobbesen aan het strand liggen, maar eenmaal in het water de soepelheid zelve zijn!
Vervolgens zeilden we met een mooi windje naar Mushamna, de lagune waar we graag komen, omdat dit, behalve de vorige reis, vrij “ijsbeer-zeker” is! We werden niet teleurgesteld: een ijsbeer zwemmend voor de Anne-Margaretha, daarna op land prachtig te fotograferen! Pfff, de eerste ijsbeer was binnen.
Na een enorme afkalving bij de actieve Monaco gletsjer ( volgens de kaart waren we al ver de gletsjer opgevaren…), de Texas bar, beroemd van de filmopnames die daar gedaan zijn. Schitterend hoeveel verschillende bloemen we hier zagen!
Op de weg terug nog een wandelende beer langs de kliffen in de Krossfjord en dan op weg naar Ny Ålesund, een dorpje met wetenschappers uit de hele wereld en de laatste vertrekplaats van Amundsen, die nooit meer terug is gezien…

“Polar bears in the harbor of Kingsbay/ Ny Ålesund”
Enkele mijlen voor aankomst daar komt er via VHF 16 een bericht binnen: “sécurité, sécurité, 2 polar bears in the harbor (of Ny Ålesund/ Kingsbay)”…!! Waarom zijn we er niet een uurtje eerder aangekomen? Twee ijsberen die bijna naast het schip voorbij zouden wandelen! Een moeder beer met jong kuierden langs het strand, via de haven, over de pier, naar de andere kant, richting gletsjer. Toen we dichterbij kwamen zagen we ze net het dorpje uit deinen. Wat een prachtig gezicht! Heel gemoedelijk ging het allemaal.
Naast wéér Blue Whales, een groep walrussen op een strand en zelfs een moeder walrus met jong bijna naast onze dinghy ( zeldzaam in dit deel van Spitsbergen), raakte onze bovenkamer aardig vol van alle geweldige indrukken.
De laatste dag kregen we, na een week uitsluitend zon, dag en nacht, een stevige wind met wat regen op de kop, maar het zonnige gevoel was niet weg te krijgen!

Heinz is alweer een paar dagen met de volgende groep onderweg naar het zuiden van Spitsbergen ( oa Hornsund), Bereneiland en tenslotte naar Tromsø.

Greet

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

negen − twee =

Go top