Bergen-Vargo-Sundal

8 september 2011

Bergen -Vargo -Sundal

Achter ons verdwijnt Bergen uit het zicht. We hebben de wind zoals we de laatste tijd weer gewend zijn tégen en tuffen op de motor naar het zuiden. De resten van “Irene “ hebben zich getransformeerd tot een stevige depressie die op de hele Noordzee nu wind uit zuid en zuidwest laat waaien. Waarschuwingen tot 9 bft zijn uit de Navtex gerold .

We zijn blij dat we nog 7 dagen de tijd hebben tot we er overheen moeten. Hier in de fjorden hebben we niet zoveel last van hoge zeeën en kunnen we er nu in ieder geval zo nodig tegenaan motoren. De wind draait met de richting van de fjorden mee. Als het even kan gaan de zeilen omhoog. Het is oppassen geblazen: soms komen de vlagen met verschillen van 90 graden invallen. Tegen de avond hebben we er genoeg van en besluiten we de haven van Vargo (Tysen) aan te lopen. 60.02.7 N, 005.31.4 E

Vroeg in de ochtend gaan we er weer op uit. Sundal(60.07.11 N, 006.16.E), is ons doel. In het voorjaar waren wij hier ook. Toen hadden we prachtig weer. Een hoge drukgebied dat bij ons bleef en voor constante blauwe luchten zorgde. Je voelde de verwachting van de lente, het ontkiemende groen, de zin om nieuw leven te verwekken. Nu worden we geteisterd door onstuimig weer. We kunnen zeilen met twee riffen in bezaan en grootzeil. Vanuit de bergen worden we getrakteerd op valwinden van soms meer dan 50 knopen. Het schip gaat dan op een oor en we spuiten met 9 kn en opgewaaid water vooruit. Als de wind weer eens ruimt en plotseling van de andere kant komt invallen gaat het doek omlaag. Sportief zeilen graag, maar niet met klapgijpen en zeker niet met 9 bft wind. Sundal is mensen-leeg. Alles dicht. Het lijkt erop dat iedereen gevlucht is voor deze najaarsstormen. We komen niet voor de gezelligheid maar vooral voor de natuur en de gletsjer in de buurt. De volgende dag splitsen we ons in twee groepen op. Het is droog en de meesten willen onder leiding van Maarten en Esther omhoog naar de gletsjer, die hier op 1400 meter is. Een stevige wandeling van 5 uur omhoog en 4 uur naar beneden. Georg, onze Amerikaan en Uta willen beneden aan de voet van het bergmassief wandelen en ik pas op ze… Het water van de laatste regens stroomt met imposante watervallen van de rotsen hoog boven ons. Sommige paden zijn behoorlijk glibberig en niet goed begaanbaar. Maar we genieten ondanks het gemodder van de natuur om ons heen. Als de wolken weer dichter worden en de regen weer stevig door gaat zetten lijkt de warmte van mijn schip met zijn gezelligheid het te winnen van de ruige natuur. Nat, maar voldaan bereiken we mijn bootje. En na droge kleren aangetrokken te hebben genieten we van warme chocolade en het dramatische uitzicht. Tegen de avond komt ook de berggroep weer terug aan boord. Nat tot op hun onderbroek, moe, maar met stralende ogen .

Heinz

1 comment

  1. Comment by Friedeke

    Friedeke Reply 9 september 2011 at 16:18

    pjoei.. heftig klinkt het.. hier ook onstuimig weer geweest. Nu is t weer rustiger en ook de komende dagen waarschijnlijk goed, mooi zelfs!
    behouden overtocht!

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 × 1 =

Go top