A22. Azoren RONDREIS
We maken deze 9-daagse rondreis, omdat de Azoren te mooi zijn om snel te verlaten…
We beginnen deze reis op het eiland Faial (plaats Horta). De exacte route is afhankelijk van de wind, maar we gaan vrijwel zeker naar Terceira, Sao Jorge en Graciosa. Afhankelijk van de tijd en wensen van de gasten kunnen we nog andere eilanden bezoeken.
De Azoren staan bekend om hun heerlijk zomerse temperaturen in deze tijd, de bloemenpracht, de dolfijnen en walvissen die hier overal vertoeven.
Data: 23 juni- 1 juli 2015
Aantal dagen: 9
Mijlen: ca. 250
Dagprogramma:
(GLOBAAL) PROGRAMMA VOOR DE AZORENRONDREIS
23 juni- 1 juli 2015
(foto: ons schilderij op kade Horta..)
De Azoren bestaan uit 9 bewoonde en enkele onbewoonde eilandjes.
Wij bezoeken 4 van de 5 centraal gelegen eilanden: Faial, Sao Jorge, Terceira en Graciosa.
Het eiland Pico heeft geen jachthaven waar de Anne-Margaretha inpast, maar is op eigen gelegenheid ( voor of na onze rondreis) per veerboot snel te bereiken.
Afhankelijk van de wind (!) ziet het programma er als volgt uit:
23 juni: Om 12.00 inschepen en indien mogelijk direct vertrekken naar Sao Jorge. Aankomst tegen de avond in de jachthaven van Sao Jorge.
24 juni: Dagje Sao Jorge. Gelegenheid om te wandelen, fietsen te huren, auto te huren enz. Opvallend natuurverschijnsel aan de noordkust van São Jorge zijn de fajàs. In de geologisch-formatieve periode storten lavastromen van de steile kliffen de oceaan in, waar ze door het water stolden.
25 juni: Oversteek naar Terceira. Dag zeilen ( dolfijnen, walvissen?) en tegen de avond aankomst op Terceira.
26 juni: Dagje Terceira. De levendige hoofdstad Angra do Heroismo staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en is een bezoek zeker waard.
Terceira heeft groene landschappen en bergen waar je fijn kunt wandelen. De Caldeira de Cuilherme Moniz is een vulkaankrater op het eiland met een omtrek van 15 km.
Ook hier kan je fietsen huren, wandelen of een auto of zelfs een quat (!) huren.
27 juni: We vertrekken vanaf Terceira naar Graciosa. We zijn een dagje aan het zeilen en ook nu hebben we grote kans zeezoogdieren te zien! Aan het eind van de dag meren we af in het haventje van Graciosa.
28 juni: Dagje Graciosa. Dit is het kleinste eiland dat we bezoeken, maar wel weer een bijzonder eiland. Ook hier kan er gewandeld worden, of fiets/auto gehuurd.
Enkele hoogtepunten:
Caldeira en de Furna do Enxofre
De Caldeira is een enorme krater met een diameter van 1,2 km in het zuidoosten van Graciosa. In de helling van de krater is een 100 meter lange tunnel gemaakt, waardoor je evt. met je auto de krater in kan rijden. De krater is bedekt met groene velden en bossen. Er zijn mooie picknickplaatsen en je kunt er prachtige wandelingen maken. In het midden van deze krater bevindt zich de Furna do Enxofre, een spectaculaire grot. De grot is te voet via een wenteltrap met 184 treden te bezoeken. Daarbinnen vind je een grot die wel 220 m lang is en 120 m breed is. Hier bevindt zich ook een zwavelhoudend meer. Het water aan de oppervlakte is lauw, maar daaronder is het kokend heet. In de zomermaanden is de Furna do Enxofre te bezoeken tussen 11:00 uur en 16:00 uur.
Furna de Maria Encantada
Dit is een 15 meter lange tunnel in de kraterwand. In deze tunnel zijn hier en daar uitkijkjes van waaruit je een spectaculair uitzicht hebt over de krater.
29 juni: Zeildag van Graciosa naar Sao Jorge. Tegen de avond komen we daar aan en overnachten we op Sao Jorge.
30 juni: we zeilen rondom Pico naar Faial. Ten zuiden van Pico is de kans op potvissen te zien vrij (foto: walvissen uitkijk!)
groot(!!). We doen ons uiterste best ze te spotten en hopen onze ontdekkingsreis zo prachtig af te sluiten.
Pico is een van de belangrijkste hotspots ter wereld om dolfijnen en walvissen te bestuderen en observeren. Meer dan 26 soorten walvisachtigen komen zich hier te goed doen in de voedzame wateren. De nabijheid van de kust midden in de Atlantische Oceaan maakt dit tot een ideale kraamkamer voor vele zeezoogdieren. Duurzame ‘whale watching’ is dan ook van groot belang voor de toekomst van deze bijzondere dieren.
Vanaf het water zijn de grote fabriekspijpen van walvis verwerkende fabrieken nog goed te zien. Ook is er op Pico een museum in zo’n voormalige fabriek waar duidelijk wordt getoond, hoe de vangst werd verwerkt. Deze fabrieken zijn slechts 30 jr. geleden gesloten.
Men weet nu, dat whale watching meer opbrengt, dan het slachten van deze schitterende dieren.
In de loop van de avond arriveren we op Faial, waar we genieten van de laatste avondmaaltijd met elkaar.
1 juli: Na het ontbijt wordt het tijd om afscheid te nemen van de Anne-Margaretha en van je reisgenoten.
Om 12.00 uur eindigt deze reis.
!! Vanwege de wind kan het zijn, dat we de eilanden in een andere volgorde bezoeken!!
Walvissen en dolfijnen bij de Azoren!
De Azoren zijn één van de beste plekken ter wereld om walvissen en dolfijnen te spotten! De wateren rondom de Azoren, gelegen in het midden van de Oceaan, zijn rijk aan verschillende soorten walvissen en dolfijnen. Walvissen (en de walvisvangst) spelen een belangrijke rol in de geschiedenis en de cultuur van de Azoren. Walvisjagers bezochten de eilanden vanaf 1700 en zorgden voor een omvangrijke walvisvangstindustrie op de eilanden. De walvisvangst bleef op dezelfde traditionele manier, met open boten en handharpoenen, doorgaan tot in 1985 (!).
Het beste kan men walvissen en dolfijnen spotten tussen mei en oktober, hoewel sommige soorten het hele jaar door kunnen worden gezien. De belangrijkste factor hierbij is het weer. Er zijn 80 soorten walvissen in de wereld waarvan er 21 voorkomen in de wateren rond de Azoren. Een ontmoeting met de blauwe vinvis, het grootste bestaande zoogdier ter wereld, is een adembenemende ervaring die u niet zult willen missen.
Naast dolfijnen en walvissen zijn er veel andere soorten te zien in het water, zoals schildpadden, allerlei soorten vissen, haaien en zwaardvissen.
Het walvis- en dolfijntoerisme is enerzijds een belangrijke factor in de bescherming en het behoud van walvissen en dolfijnen: mensen die deze mooie dieren hebben gezien zullen de behoefte aan hun bescherming en kwetsbaarheid begrijpen. Echter, de activiteiten moeten zodanig worden uitgevoerd dat zij niet schadelijk en storend zijn voor de walvissen en dolfijnen in HUN leefgebied.
Extra mogelijkheden:
We raden onze gasten aan, als jullie wat langer de tijd hebben, om een bezoek te brengen aan Pico ( walvismuseum, vulkaanwandelingen enz. ). Pico heeft de hoogste berg van Portugal: 2351 m. hoog!
Op de Azoren, oa bij Horta (Faial) zijn er veel mogelijkheden om te duiken of te snorkelen.
Aangezien het hoogseizoen eind juni is, is het aan te raden tijdig een ho(s)tel/B&B te reserveren.
Hiervoor en evt. voor vluchten kunt je ook terecht bij onze Travel counsellor:
Manon Eeken
Tel. 023 576 21 05
Email: manon.eeken@travelcounsellors.nl
Website: www.travelcounsellors.nl/manon.eeken