6 juni 2012 Hornsund ontoegankelijk door drijfijs, maar….

8 juni 2012

Onder ideale omstandigheden zeilden we langs de kust van Spitsbergen op weg naar een van de mooiste sunds (fjorden) van Spitsbergen: de Hornsund. Echter, in de buurt aangekomen zagen we de eerste ijsschotsen al langsdrijven en tenslotte stuitten we op een enorm veld drijfijs, die de ingang van de Hornsund versperde..! We deden nog een poging om via de noordkant een opening te vinden, maar helaas.

Hoewel, helaas… Heinz houdt van avontuur en weet dat er tussen het drijfijs allerlei dierenleven te zien kan zijn, dus hij manoeuvreerde de Anne-Margaretha vlak langs de ijsbrokken: tientallen zeehonden zagen we door het water buitelen én… was dat nou een ijsbeer? Daniël was de eerste die hem zag: een heuse ijsbeer, jagend op zeehonden doemde ca. 100 meter voor ons op! Het was bijna niet echt: een strakblauwe lucht, weinig wind, een deinende ijsmassa en dan een ijsbeer, die voor de foto’s best even op een ijsschots wilde poseren! Ik denk dat iedereen op dat moment even heel gelukkig was!!

De Hornsund moesten we dus skippen, maar onder een stralende zon voeren we toen naar de Recherchefjord en vonden we een prachtige ankerplek voor de “nacht”. De aankomst op Spitsbergen hebben we uieteraard op passende wijze gevierd. Het werd voor sommigen zelfs heel laat!!

Vandaag vanwege de wind en landingmogelijkheden overgestoken naar de voor ons bekende Van Keulenhamna. De groep is aan land om al het moois van dichtbij te bekijken (rendieren, fossielen, stenen, geweien, plantjes enz. enz.)

Ik houd de (extra) ijsberen-wacht, gewapend met de verrekijker aan boord!

Greet

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

19 − 8 =

Go top