26 juni 2011 Ny Alesund

27 juni 2011

Daar liggen we dan langs een steigertje(!) in de noordelijkste nederzetting, bij het noordelijkste postkantoortje ter wereld…. Ny Alesund, nog slechts bewoond door een groep wetenschappers (200 in de zomer en 50 in de winter).

Het was een prachtige dag vandaag: vanaf de ankerplek in Farmhamna, waar we gisteren een leuke ontmoeting hadden met een groep rendieren, zijn we tussen het lange eiland aan de westkust: Prins Karls Forland en Oscar II Land naar het noorden gevaren. Groot was de vreugde aan boord toen we bij een plek kwamen waar een groep walrussen op de kant lag. Tegelijkertijd waren er erg veel vogels in het water én verscheen er een aantal Mike whales bij de Anne-Margaretha. We hadden gewoon ogen tekort om alle dieren te zien en te fotograferen..!  Spannend werd het aan de noordkant van het eiland:  we moesten door een vrij nauwe doorgang met diepten rond de 2-3 meter…. Ben heeft ons er nauwkeurig doorheen geloosd en we konden verder naar Ny Alesund!

De zon is verdwenen achter een wolkendek en de kille noordenwind maakt alles kouder. Om ons heen zijn reusachtige gletsjers te zien en ook een paar flinke (blauwe) ijsbergen in de verte laten ons zien dat we steeds meer naar het pakijs gaan…. Nog even doorvaren en we zitten bij het pakijs.

Morgen eerst deze plek verkennen en dan weer verder naar het noorden.

Op de Anne-Margaretha is het warm en gezellig.

We groeten het thuisfront hartelijk!

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

negen + een =

Go top