Einde Lofotenreis

2 september 2012

We liggen met de Anne-Margaretha in Bodo. Na de orka’s en de Trollenfjord ( incl. stevige klim naar meertjes…) zijn we naar het gezellige Henningvaer en vervolgens de Nusfjord gevaren. Deze fjord lag een beetje aan lager wal, dus de zwel zorgde voor een aardige deining.

Nusfjord is een schilderachtig plaatsje dat op de lijst van Werelderfgoed van Unesco staat. In een voormalige traanderij wordt een dia show vertoond met prachtige muziek erbij. Je krijgt dan een goed beeld van de historie van deze plaats. Honderden kleine vissersbootjes vertrokken hier elke dag naar zee! De mannen (vrouwen waren niet te bekennen) sliepen in kleine huisjes in een smalle bedstee en bleven zo maanden weg van hun eigen huis en haard… Een leven van hard werken!

Toen de grote(re) vissersschepen kwamen, was er geen droog meer te verdienen en liep het dorp leeg. Nu zijn de kleine huisjes verbouwd tot huisjes waar je als toerist een tijdje de oude sfeer kunt opsnuiven. Zelfs de “Landhandel” is in originele staat te bewonderen en je kunt er de hoogst noodzakelijke dingen kopen en souvenirs uiteraard.

De omgeving van Nusfjord is schitterend: je kan direct op verschillende plekken de bergen in trekken en we hebben dan ook een heerlijke wandeling/klim gemaakt met prachtig weer!

Het moment was toen weer aangebroken om over te steken naar het vaste land van Noorwegen, naar Bodo. De gribfiles en de navtex gaven tegengestelde berichten uit… Wat was wijsheid? Dagje wachten of toch vrijdag over? De vrijdag toch maar overgestoken en dat hebben we geweten…

We startten al aan lager wal met windkracht 7, maar de wind zou draaien naar het zw: halve wind dus… De wind bleef echter in het zzo zitten en wakkerde aan tot windkracht 9-10. Tja, de Anne-Margaretha is dan in haar element en spuit vooruit. Een deel van de gasten moest helaas te kooi met een emmer.
 Gelukkig was het maar 5 uurtjes varen en we zochten in het piepkleine haventje Kjerringoy een plek voor de

nacht.

De volgende ochtend was het prachtig weer met zon… De vooruitzichten waren eigenlijk: regen en zware storm.
De rest van de reis naar Bodo verliep nu heerlijk ontspannen.
De Lofotenreis is voorbij, de meeste gasten van boord en we maken ons op voor het één na laatste traject van dit jaar: Bodo-Bergen.

Allen gegroet,

Greet

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

een − een =

Go top