1e Pinksterdag, Magdalenafjord

9 juni 2014

1e Pinksterdag, 8 juni 2014  Magdalenafjord

Heel veel sneeuw… en nog meer sneeuw… Nog nooit lag er zo laat nog zoveel sneeuw hier. De Spitsbergers… moeten er mee dealen en vooral de sterns klagen luid: zijn ze helemaal vanaf het zuidelijk halfrond hierheen gevlogen om te nestelen, kán dat niet…
Het is waarschijnlijk snel weggesmolten als we weer een week verder zijn gelukkig.
De bergen in de Magdalena fjord zien er schitterend uit met hun bepoedersuikerde toppen. Het gemis aan sneeuw dit jaar in Nederland, wordt helemaal goed gemaakt.
Eergisteren hebben we Ny Alesund met haar noordelijkste postkantoor ter wereld bezocht en ook daar lag nog flink onder de sneeuw. De buste van Amundsen stak nog net boven de sneeuw uit.
De volgende dag naar de mooie Kongs gletsjer met zijn indrukwekkende licht-tot donkerblauwe ijs. Onderweg daarheen werden we verrast door 2 bultruggen en een kleine vinvis (minke whale). Iedereen was diep onder de indruk van al dat moois.
Ook spotten we enkele baardrobben (moeder met zogend jong…)en de dag was compleet.
De ankerplaats Ny London is altijd een romantische plek. Twee paartjes ijseenden dobberden rond het schip en regelmatig stortte er een pak sneeuw in het baaitje om ons te vertellen dat de lente er echt aankomt.
Mijn 5e keer op Spitsbergen en wéér is alles anders.
Allen thuis gegroet namens Greet, Heinz gasten en maten.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

13 − 2 =

Go top